DECHKO.BG Училище за родители
  >  
1-12 Гестационна седмица
от 02.08.2012, Прочетено: 52697 пъти

ПЕРСОНАЛНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВАШАТА БРЕМЕННОСТ

ПЪРВИТЕ 3 МЕСЕЦА
 
 
Женският организъм през бременността, раждането и кърменето претърпява важни морфо-логични и функционални промени. Те са най-големи в гениталните органи, на първо място в тялото на матката-леговището на плода.
 
От момента на инплантирането (поставянето) на оплоденото яйце, матката започва да расте, маточната кухина се увеличава и създава необходимото жизнено пространство за развитие на плода. Маточните тръби и яйчниците също се променят, но особенно изменение търпи влага-лището, като тези промени още в 4-6 гестационна седмица увеличават вагиналната секреция.
 
Кожата на бременната жена още в 6-8 г.с. търпи леко оцветяване (пигментация) около гръд-ните зърна, по срединната линия на корема и понякога и по лицето. Наблюдава се също нараст-ване и увеличаване на мъховидните косъмчета по корема и лицето. Всички системи в женският организъм: храносмилателна, дихателна, сърдечно-съдова, пикочо-полова и ендокрин-на се променят във връзка с физиологията на бременността.
 
Веднага след забременяването започват промените в гръдните зърна, явяват се субективни смущения, като чувство за опъване, пълнота и болезненост. Жлезните дялове на гръдните жлези се увеличават и гръдните зърна се уголемяват и стават по-тъмни на цвят. Чрез изстискаване е нормално още в 4-8 г.с. на бременността от гръдните жлези да се отделя секрет-коластра. Тези изменения се обуславят от хормоналните промени при бременните, подготвяйки гърдите за ролята на храненето на новороденото бебе.
 
Съвременната млада жена, най-често планира своята бременност, чете и се подготвя, за промените които настъпват при бременността. Но понякога те са толкова резки и дълбоки още в началото и до към 8-12 г.с., че е необходима добра психическа нагласа и разбиране, че промените са временни. Дори понякога да са тежко поносими, те са свързани с даването и съзряването на нов живот.
 
Закъснението на менструалният цикъл е причина жената да потърси своя гинеколог и да направи тест за бременност. САМОСТОЯТЕЛНО ТЕСТЪТ ЗА БРЕМЕННОСТ-КРЪВЕН ИЛИ УРИ-НАРЕН Е ОРИЕНТИРОВЪЧЕН МЕТОД ЗА ДОКАЗВАНЕ НА БРЕМЕННОСТ.
 
Бременността е факт, който трябва да се потвърди и с лекарски преглед. Най-често бремен-ните се обръщат за ултразвуков преглед при АГ специалист, при закъснение на последната редовна менструация от 1 седмица до 10 дни. При нормален, около 28 дневен менструален цикъл е възможно в 4-5г.с. да се установи ехографски плоден сак в матката, като за това е нужен съвременен апарат (ултразвуков) и добре квалифициран АГ специалист.
 
При първото посещение при АГ специалист, което е от 4-5 до 8 г.с., ехографският преглед е възможно да се направи вагинално. По този начин апарата е възможно най-близко до матката и плодния сак, отчитат се повече детайли, измерванията са по-точни. Важно е АГ специалиста да прецени дали плодният сак и евентуално самия плод са с размери, отговарящи на последната редовна менструация на бременната жена.
 
Още в началото на бременността 4-8 г.с. е желателно бременната да сподели със своя гинеколог, ако има особености в протичането на менструалния цикъл, а също и за други свои заболявания, особенно тези започнали в детството-диабет, астма, припадъци и за евентуални медикаменти, ако е приемала преди да установи за закъснението на менструалния цикъл, също така за тютюнопушене и за прием на други опиятни средства. От значение са също заболявания на близки кръвни роднини: братя, сестри, майка, баща, особенно тези, за които се знае или се предполага, че се предават по наследство. Само по този начин АГ специалистът ще прецени правилно дали съществуват рискови фактори за протичането на бременността, дали са необходими допълнителни специализирани консулти и изследвания.
 
Наличието на диабет I тип, хронични анемии, епилептични припадъци, роднини със синдром на ДАУН и други, винаги се съобщават още в началото 4-8 г.с. от следенето на бременността.
 
Често до 8 г.с., а понякога и до 12 г.с. (трети лунарен месец) има оплаквания от страна на бременната за гадене, повръщане, тежест ниско в корема. Тези оплаквания в умерени граници, само причиняващи лек дискомфорт, се считат за нормални и не подлежат на лечение.
 
Особенно препоръчително е ранното приемане от бременната на фолиева киселина. Ако не е започнала прием предварително, т.е. преди забременяването, още при първия преглед и установяване на бременността се препоръчва фолиева киселина по 1 таблетка дневно, ако се касае за нормална ранна бременност.
 
Важен симптом от 4-8 г.с., а дори и при бременност в по-напреднал срок е появата на кървене от гениталиите. Това не е нормално да се случва и изисква консулт и преглед от лекар. Силните болки ниско в корема и обилните повръщания повече от 5-6 пъти дневно също изискват лекарско внимание и съответни лабораторни изследвания, в последствие и адекватно лечение.
 
Към 5-6 г.с. се установява сърдечна дейност при ехографски преглед,органите на плода бързо се сформират и още интраутеринно започват да функционират.
 
От 8-12 г.с. продължава нарастването на матката и често се засилва чувството на бременните за лека тежест в корема, подуване, лесна уморяемост и сънливост, понякога понижена работоспособност. Това е все още период на адаптиране на органите на жената към новото състояние на бременността.
 
Средната продължителност на бременността е 280 дена или 40 г.с. Прието е тя да се изчислява в „лунарни месеци”. На практика срокът на бременността се определя от първия ден на последната редовна менструация. Истинската възраст на плода е от момента на зачатието, т.е. около датата на овулацията при жената,точния срок на която е трудно определим при нормално зачеване.
 
Развитието на зародиша следва определени закономерности, които се колебаят в тесни граници.
 
В продължение на първия лунарен месец до 4 г.с., развитието на оплоденото яйце, се изразявав процеса на деление и образувнае на зародиш. В края на втори лунарен месец 7-8 г.с., зародишът е около 3.5 см и той започва да добива човешки облик. На голямата глава се забелязват зачатъци на очи, нос, уста. Коремната Празнина е затворена, набелязани са външните полови органи. В края на трети лунарен месец – 12 г.с. плацентата е вече формирана, плодът е дълъг 9 -10 см.,пръстите на ръцете и краката са разчленени,крайниците се движат.
 
Всяка бременна жена още в самото начало се вълнува от това дали бебето се развива добре, дали няма някакви сериозни увреждания.
 
За да се отговори на тези въпроси, около 12-13 г.с. се прави обстойно ехографско изследване, което може да е двуизмерно или триизмерно. Триизмерните апарати са с по-висока разделителна способност, следователно изследването с тях при добър АГ специалист, със съответната квалификация, може да гарантира повече спокойствие на бременните и да има повече сигурност, че бебето е без аномалии.
 
В 12-13 г.с. дължината на плода е 7-10 см. И тежи около 100 грама,сърчицето е 7-8 мм, а пръстчетата- 1 мм. Това е периодът, когато се проверява ехографски и чрез ранен биохомичен скриниг за големи структурни аномалии: увреждания на главата, изкривяване на краката, дефекти на коремната стена.
 
Още в 12-13 г.с. могат дори да се установят аномалии на сърцето. При установяване на сериозни увреждания на плода, може да се препоръча аборт по медицински показания.
 
Ранният биохимичен скриниг 11г.с.+6 дни до 13 г.с+6 дни е кръвен тест, който показва риска от най-чести наследствени заболявания: синдром на ДАУН, синдром на ЕДУАРДС, болест на ПАТАУ и др.
 
Препоръчително е по време на целият период на бременността да се направят още два обстойни ехографски прегледа, с насоченост към откриване на вътреутробни дефекти на плода,а именнов 20г.с.(пети лунарен месец) г.с. и в 28 г.с.(седми лунарен месец).
 
При 3D и 4D ехографии се получава обемна информация за плод, достоверен образ на лицето, но се откриват и ранни аномалии в развитието му.
Още по темата:
 
Коментари ()
Трябва да сте логнат потребител, за да можете да коментирате.
Онлайн училище
 
 22и Април 
 19:00