„СДРУЖЕНИЕ АЗБУКАРИ” СТАРТИРА НОВ БЛАГОТВОРИТЕЛЕН ПРОЕКТ

от 30 Януари, Прочетено: 1577 пъти

„Сдружение Азбукари” стартира Националната кампания за набиране на средства за изграждане на първата в България комбинирана, обществена площадка за игра и обучение, адаптирана и за деца със специални потребности.

Идеята е освен своите физически умения по време на заниманията децата да развиват и логическото си мислене. Различни изследвания показват, че чрез играта  малчуганите по-лесно възприемат основни познания. За целта площадката ще има обособен кът с уреди с образователни игри, които ще стимулират процеса на учене. Чрез тях децата ще могат да възприемат цветове , форми, да запомнят буквите и цифрите. 

Всички знаем , че все още в българското общество децата и изобщо хората с увреждания и специални образователни нужди в различна степен са изолирани, а в някои населени места и сегрегирани по расов или етнически признак. В повечето случаи тази ситуация е породена от отсъствието на толерантност или поради незнание и дистанциране от проблемите на хората в неравностойно положение, заради трайно наслоили се обществени предразсъдъци към интегрирането им в социалната среда.  От „Сдружение Азбукари” обаче са убедени, че за да започне промяната на тези вкоренени с десетилетия стереотипи, е важно да се промени начинът на мислене на всеки един от нас, а това се възпитава от най-ранна детска възраст. Най-големи възможности за плавна, елегантна и добронамерена  интеграция на хора в деликатно положение осигуряват образователните и практическите занимания с малките деца,  чиито светоглед  предстои да бъде изграден  във времето на израстването им, заяви председателя на сдружението бившата телевизионна водеща Цвета Кирилова.  Според нея  децата са искрени, непринудени и отзивчиви , а приятелски подадена ръка към връстници винаги е зов за съпричастност. Именно затова дейността на „Сдружение Азбукари” е насочена основно към децата.

Неминуемо, заедно с тях, в практиката ни ще бъдат увлечени и техните родители, близки и приятели, а обединението на едно място на деца с различни емоционални потребности, със специални образователни и игрови нужди, е предизвикателство към всички участници в процеса-категорична е Кирилова.

Освен с амбициозният проект за строежа на площадката екипът на „Сдружение Азбукари” вече подготвя и второто издание на Детски фестивал „Вярвам в теб!”. Той ще се проведе на 1 и 2 юни в Южния парк в София. Фестивалът е сцена за изявите и на музиканти, творци, актьори, циркови артисти, аниматори и спортисти. В основата му е заложена и важна социална кауза – деца от всяка възраст да играят на едно място заедно с деца с увреждания, а те от своя страна да почувстват съпричастност и подкрепа.

Всеки , който иска може да помогне за реализирането на благородната идея като изпрати дарителски SMS с текст на латиница DMS 123 на номер 17 777 и за трите мобилни оператора. За абонати по договор цената е 1 лв. За потребители на предплатени услуги - 1,20 лв. с ДДС. Подкрепа може да окажете и чрез дарителската  сметка Първа Инвестиционна Банка - IBAN BG18FINV91505315574776 BIC FINVBGSF.