„Сдружение Азбукари“ - първата в България комбинирана, обществена детска площадка за деца със специфични потребности

от 17 Май, Прочетено: 1378 пъти

В Южния парк в София започна строежа на първата в България комбинирана, обществена детска площадка за игра и обучение, адаптирана и за деца със специфични потребности. Проектът се реализира от „Сдружение Азбукари“, които вече втора година усилено работят в посока  на интегрирането на децата с увреждания.

Площадка е предназначена за деца между 3 и 12 години и се простира на терен от 350 кв.м. Тя е уникална и няма аналог в България. На нея освен да играят децата ще могат и да се обучават, тъй като са застъпени множество съоръжения с образователен характер. Форми, цветове, букви, числа и музикални звуци са само част от игрите, които ще обединяват децата с различни социални потребности. 

Всички игрови модули са изработени от материали, които са съобразени с последните световни и европейски изисквания. Палитрата от цветове на детските съоръжения също е специално подбрана, така че да провокира детското въображение и благотворно влияят върху детската психика. Специалните релефи по модулите дават възможност на децата със зрителни проблеми да усетят фигурите и да участват активно в детската игра.

Един от най-важните елементи на площадката е специалната й настилка, която е произведена в Германия. За полагането й у нас пристигат и немски специалисти, които ще предадат опита си на своите български колеги.  Според тях това е най-сложната настилка, която са работили до момента, с най-голямо количество наляти цветове и наличие на 3D фигури. Освен това тя е изработена от рециклирани материали, гумена е и ударопоглъщаща, което осигурява безопаснотта на децата по време на игра. Председателят на „Сдружение Азбукари“ Цвета Кирилова заяви, че построяването на адаптираната площадка е не само, за да се даде възможност на децата да играят, но и да се разчупят стереотипите. „Стремежът ни е да догоним отдавна установени европейски практики.   Привърженик съм на тезата, че винаги евтиното излиза скъпо. Затова в нашия проект освен много любов и труд , са вложени сериозни средства и  е съпоставим с  подобни проекти в развитите европейски столици“, подчерта още Кирилова.

Изграждането на площадката върви в срок и ще приключи до края на месеца, а официалното й откриване ще бъде на 1-ви юни - Деня на детето. Точно тогава стартира и второто издание на двудневния  Детски фестивал „Вярвам в теб!“. Събитието, което ще се проведе на Голямата поляна в Южния парк,  е изключително мащабно и осеяно със стотици приятни изненади за децата. Освен многото песни, танци и спортни игри, малчуганите ще получат и много подаръци. Входът и тази година ще е напълно свободен.

Всеки, който иска да се включи в благородните каузи на „Сдружение Азбукари“ може да направи това като направят дарение на  банковата сметка на сдружението - Първа инвестиционна банка, IBAN BG18FINV91505315574776, BIC FINVBGSF или да изпрати дарителски SMS на номер 17 777 с текст DMS 123 на цена 1 лев. За повече информация  посетете сайта www.azbukari.org  или фейсбук страницата Детски фестивал „Вярвам в теб!"-2.