Адаптирана площадка за деца в неравностойно положение

от 28 Юли, Прочетено: 654 пъти

И децата в неравностойно положение в град Бургас  ще играят на специална площадка, адаптирана за техните нужди. Детският кът е трети успешен проект в Националната кампанията за толерантно отношение към децата със спeцифични потребности. 

Строителството на модерната детска площадка, подходяща и за деца със специални образователни потребности в град Бургас, парк „Изгрев“, тече с пълна сила. Проектът е подкрепен от кмета на града Димитър Николов. Община Бургас предостави основната част от средствата, за реализирането на детския кът. Азбукарският детски кът, който ще обучава и забавлява децата, е част от Националната кампания за социална интеграция „Вярвам в теб!“ Предвижда се хлапетата да играят на цветни съоръжения, които освен че ще ги развличат, ще ги обучават и ще развиват тяхното въображение. Нуждата от толерантно отношение и обществена солидарност към децата с увреждания мотивира Община Бургас, „Сдружение Азбукари“ и дарителите да подпомогнат финансово осъществяването на проекта. Идеята е детската площадка да се превърне в своеобразен образователен кът на открито с възможност за подобряване на образователната и двигателната активност на децата на Бургас. Основното съоръжение ще разполага с рампа за инвалидни колички. Предвидена е и специална детска люлка за децата в неравностойно положение, така че децата с увреждания да могат да изживяват весели моменти със своите връстници. На детската площадка ще се забавляват деца на възраст от 3 до 12 години. Площта й е 1 200 кв.м., а елементите й ще привличат интереса на децата с разнообразни форми и цветове. Площадката се изгражда по европейски образец, съобразен с условията за безопасност и достъпност на градската среда. И тази детска площадка ще има своите отличителни белези. В настилката й ще бъдат интегрирани българската азбука и цифрите по модела на успешно осъществените през 2013 и 2014 година проекти на „Сдружение Азбукари“. Първият е в Южния парк в столицата, Той беше отлично оценен от британската принцеса Софи при гостуването й с принц Едуард в България. Втората такава зарадва децата за Коледа  миналата година в парк „Марно поле“, град Велико Търново.

„Процесите на социална интеграция ще се превърнат в успешно изминат път, когато отговорим на нуждите на обществото с отговорно взаимодействие на неправителствения сектор, общините  и бизнеса“, смята председателят на „Сдружение Азбукари“ Цвета Кирилова.

 „Сдружение Азбукари“ предостави финансиране в размер на 25 000 лева. Средствата за реализиране на благородната кауза са от дарения на граждани и фирми сред които – „Лактима“, „Табак Маркет“, „Про Плантс“

Подробности за развитието на проектите на „Сдружение Азбукари“ може да намерите на www.azbukari.org, както и чрез фейсбук страницата Азбукари.