Детският фестивал „Вярвам в теб!“ събра хиляди съмишленици на голямата поляна в Южния парк на 1 и 2 юни 2013 г.

от 03 Юни, Прочетено: 1087 пъти

Детският фестивал „Вярвам в теб!“ събра хиляди съмишленици на голямата поляна в Южния парк на 1 и 2 юни 2013 г. Oсвен с богато подбрана музикална програма и спортни игри, дечицата бяха зарадвани и с множество изненади и подаръци. В рамките на концерта, изпълнен на професионална сцена, редом до известните изпълнители се качиха и талантливи деца, с различна степен на увреждане, които с уменията и артистичността си събраха овациите на многохилядната публика. В благотворителните концерти се  включиха над 650 участници -  музиканти и артисти. В Мини-олимпийските игри пък , пригодени за деца със специални образователни потребности и техни връстници, участваха отборно около 300 деца от столични общообразователни училища, както и деца от няколко помощни училища. На всички тях бяха раздадени стотици награди - четива, помагала, играчки, футболни топки, значки, стотици фланелки и сладки изкушения.   Нито едно дете, участник във фестивала, не е останало без заслужен подарък и това стана причина за широките усмивки и удовлетворението на малките ни участници. 

Двудневният  фестивал „Вярвам в теб!“-2 беше арена за художествени занаяти, викторини, забавни аниматори, няколко вида спорт, тренажори и десетки занимателни шатри. 
Второто издание на феста бе подкрепено и от Министерството на образованието, младежта и науката, Министерството на социалната политика, Представителството на Европейската комисия в България, Столична община, Държавната агенция за закрила на детето,  Британското посолство, НСА и Софийската опера и балет. 
Освен със сцената, предназначена за детски  състави, събитието изненада и с много специални кътове, посветени на малките посетители. Европейската комисия също подреди сред шатрите своя ,,Детски кът Европа“. Игрите и забавленията там бяха не само забавни, но и образователни. Игрите несъмнено бяха свързани с правата на детето, тъй като 2013 е обявена за Европейска година на гражданите.
Европейската комисия е  един от основните партньори и приятели на детския фестивал „Вярвам в теб!“.
 
Наред с това от Сдружение Азбукари успяха да построят и първата в България комбинирана , обществена детска площадка за игра и обучение, адаптирана и за деца със специални потребности. Южният парк в София вече е място, където всички деца могат да играят заедно, независимо от различията си. Стотици малчугани вече успяха да поиграят на уникалния детски кът и да се забавляват на обучителните модули. Един от първите посетители на площадката беше  и  Британския посланик Н.Пр. Джонатан Алан и двегодишната му дъщеря.