Днес е петък 13-ти

от 13 Септември, Прочетено: 716 пъти
Петък 13-ти се смята за фатален ден още от векове. В много култури съществува вярването, че децата, които са родени на петък 13-ти са свързани с магии, зли сили и подземния свят. Днес вече тези вярвания звучат абсурдно и са отдавна забравени, но въпреки това петък 13-ти си остава денят, в който суеверието навсякъде по света ескалира до краен предел. Този ден се смята за фатален и много хора вярват, че на него се случват само нещастия. Изчислено е, че на петък 13-ти икономиката на САЩ губи близо 1 млрд. долара, защото много хора просто не отиват на работа. Някои отлагат пътуванията си или сключване на сделки, а има и хора, които просто не излизат от дома си докато не мине фаталния ден.
 
Научният термин за страха от Петък 13-ти се нарича параскеви декатрия фобия (от гр. Παρασκευή – петък, δεκατρία – 13, φοβία – фобия). Изследвания показват, че от тази фобия само в САЩ страдат между 17 и 21 млн. човека.
 
Откъде обаче произлизат вярванията, че петък 13-ти носи лош късмет?
Много изследователи намират корените му още в Библията, макар и не в комбинация от дата и ден. Християните вярват, че числото 13 носи нещастие, заради асоциацията му с Юда, който е тринадесетият ученик на Исус Христос. От друга страна вярват, че петък е фатален ден, защото на Разпети петък е разпнат Христос.
 
В исторически план петък 13-ти се свързва с датата 13 октомври 1307 година, когато по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V са арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите, и хиляди рицари от ордена. Те били обвинени в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Стотици от тях били изгорени на клада, а други били екзекутирани по-късно.
 
На 13 май 1453, петък (по стар стил), султан Мехмед II Завоевателят превзема Константинопол и така слага край на Византийската империя.
 
През 1531г. на 13 август испанският конкистадор Ернан Кортес превзема Теночтитлан, с което слага край на империята на ацтеките и индианската цивилизация в Централна Америка. На нейно място испанците построяват днешния град Мексико.
 
Макар статистическите данни да показват, че на петък 13-ти не се случват повече нещастия, отколкото през останалите дни, все още много хора вярват, че този ден ще им донесе лош късмет и ще им се случи нещо ново. Вероятно именно затова страхът от петък 13-ти е любима тема в литературата и киното. Има множетсво заглавия и истории, повлияни от вярването, че този ден е фатален и на него се случват ужасни неща.