Мини-турнир по петанк, организиран от сдружение Азбукари

от 18 Юли, Прочетено: 553 пъти
„Сдружение Азбукари“, организира мини-турнир по петанк , в който се включиха множество деца, както и младежи със зрителни проблеми. Състезанието се проведе в Докторската градина в София, а правилата на играта участниците научиха от състезателите по петанк от спортен клуб „Академик“. Младите ентусиасти показаха сериозен талант, въпреки , че повечето от тях до този момент не бяха практикували този спорт. Инициативата е част от националната кампания на „Сдружение Азбукари“ за социална адаптация на деца със специфични потребности „Вярвам в теб!“. Идеята на организацията е чрез спортни игри и уъркшопи да съберат на едно място децата с увреждания и техните връстници, за да могат заедно да играят и да се забавляват.  

Френската игра, чиито корени тръгват още от VIII - IX век, а днес е национален спорт в много държави по света, привлича хора от всякакви възрасти, заради достъпните си правила. Играта лесно се адаптира и към хора с увреждания, тъй като не изисква изключителни физически умения. За хората в инвалидни колички има създадени специални магнитни , с които топката се взима от земята без навеждане. Петанк могат да играят дори и най-малките, тъй като тежките топчета  от специална метална сплав, които се използват от опитните играчи, могат да се заменят от цветни пластмасови топчета със същите размери, но доста по-леки, така че лесно да се хвърлят и от малчуганите. Въпреки, че в България се практикува едва от няколко години играта бързо набира популярност. У нас дори вече съществува отбор по петанк на хора с двигателни проблеми.

Мини-турнирът по петанк е и част от поредицата активности, включени в програма „Младежта в действие“ на Министерството на труда и социалната политика.