НОВО МЯСТО ЗА РОДИТЕЛСКИ СРЕЩИ

от 16 Декември, Прочетено: 551 пъти

БАРЪТ - НОВО МЯСТО ЗА РОДИТЕЛСКИ СРЕЩИ

С неформални срещи в бар между родители, учители и психолози стартира нова програма на Перно Рикар срещу употребата на алкохол от деца “Училище за родители: родителски срещи в бар”. Преди броени дни тя стана достъпна за всеки отговорен родител и учител на уеб адрес www.predi18.org. Програмата ще помага с информационни материали, мрежа от партньорства, събирането на статистически и предложения за реални политики в посрещането на проблема.

 

София, 2 октомври 2014 г. - Как и кога да заговорим за алкохола? Как да започнем темата за отговорната консумация пред нашите деца, без да изпаднем в крайности и пълно отрицание? Как да развием самочувствието им, така че да не се поддават на вредни влияния? – тези и много други въпроси вълнуват всеки родител, който търси най-добрия подход към детето, което расте.

Училище за родители: родителски срещи в бар е програма на компанията Перно Рикар, създадена да посрещне проблема с ранната употреба на алкохол чрез разговор в неформална среда между родители, учители и психолози на деца в 4-ти и 5-ти клас. Програмата стартира през пролетта на 2014 г. с първата родителска среща в 6-то ОУ “Граф Х. П. Игнатиев” (София) и създаването на информационни материали - Наръчник на учителя и Наръчник на родителя “Малки разговори на големи теми”, за текста и посланието на които помогнаха журналистът Драго Симеонов, самият баща на две деца, учителят Емил Джасим и психологът в асоциация “Родители” Яна Алексиева. 

Партньор на програмата е Агенцията за закрила на детето, чиито психолози ще се включват в родителските срещи. През септември бе проведена втора родителска среща в 18-то СОУ “Уилям Гладстон” (София), а също и родителска среща с екипа на Агенцията за закрила на детето.

Платформата на Перно Рикар Училище за родители е създадена през 2013 г. и  първоначално провежда игрови беседи с родители и психотерапевтите Виргиния Захариева, Мадлен Алгафари и Петър Кралев. С лансирането на платформата в нейните срещи се включват публични личности като Йордан Йовчев, Белослава, Мая Бежанска. Тази година платформата въвлича нов участник в разговора за ранната превенция – учителят, който играе основна роля в живота на децата между 10 и 12 години. „Вярваме, че ако най-важните за едно дете хора в тази възраст - родителите и учителите, разговорят с него навреме, проблемът ще бъде посрещнат адекватно. Нашата програма се обръща именно към тези хора, подпомага и очаква техните общи решения.“ - разказва Мирослава Симова, генерален директор на Перно Рикар България за решението на компанията й за акцента върху проблема с консумацията на алкохол от непълнолетни, и допълва “Започваме от самото начало. В момента знаем, че долната възраст в употребата на алкохол все по-бързо пада, но липсва статистика за реалните измерения на проблема. Липсват и единни политики в неговото посрещане. Надяваме се нашата програма да започне истински разговор, който рано или късно да доведе до реални решения. По-добре рано.”

Родителските срещи в бар дават възможност родителите и класния ръководител да коментират свободно проблема с ранното посягане към алкохолни напитки. „Важното е да дадем посока на учителите за провеждането на такива срещи. Виждаме, че по-либералната обстановка предразполага родителите да заговорят и даже да атакуват темата – този диалог трудно би се получил в рамката на класическа родителска среща.“ - споделя своя опит учителят Емил Джасим, който е сред основателите на “Центъра за образователни инициативи”.

„Говорете с децата си навреме. Това време е сега. Имат време да опитат алкохол. Сега е времето да опитат скейтборд, хокей, фехтовка.“ - съветват наръчниците на учителя и родителя, насочвайки към откровен разговор и споделяне.

 

Програмата Училище за родители: родителски срещи в бар има своя онлайн платформа - predi18.org. Сайтът осигурява достъп на родители и учители до полезни материали по темата, както и възможност за обмен на информация, съвети, мнения. Със своето развитие, платформата ще кореспондира със сайтове и форуми, фокусирани и в други капризни теми на разговор между деца, родители и учители. 

 

Училище за родители: родителски срещи в бар се провежда в партньорство с Агенцията за закрила на детето, с принципната подкрепа на Министерството на образованието и науката и с разрешението на Столичния регионален инспекторат.

 

....................................

 

За повече информация, снимки и специални материали:

Александра Иванчева

aleksandra@8pm.bg

+ 359 885 342 333