Произход на ваксината

от 30 Ноември, Прочетено: 917 пъти

Ваксината e сред най-значимите и същевременно най-оспорвани открития в днешно време. Приносът, който ваксината допринася за човечеството е невероятно голям, спасявайки не хиляди, а милиони човешки животи.

Само преди век и половина едрата шарка е била сред основните причинители на висока смъртност сред населението. Днес Световната здравна организация обявява това заболяване за изкоренено.

Ваксината е измислена от Едуард Дженер през XVIII век. Практикувайки като провинциален английски лекар, той изхожда от тогавашното вярване, че доячките не се разболяват от едра шарка. Благодарение на дългогодишната си практика, Дженер стига до заключението, че между кравешката шарка/много по-леко заболяване/ и едрата шарка има връзка.

Дженер доказва теорията си, че който е преболедувал едната болест става резистентен към другата.  За целта, през 1796г., той инжектира гной от ръцете на заразена с кравешка шарка доячка на 8 годишно дете. Момчето преминава леко през болестта, а когато в последствие е изложен на гной от едра шарка, не се заразява. Експериментът се повтаря с още 23 души.

След това Едуард Дженер пише писма до Кралското научно дружество. Започва проучване на трудовете му, като значимостта на откритието му оставя траен отпечатък и влияние върху бъдещите изследвания.

Важността на откритието на Дженер се състои в това, че имунизация предпазва човека от дадена болест. Той създава първата ваксина, давайки й името от латинската дума vacca-крава.