Сдружение Азбукари организира шахматен двубой между зрящи и незрящи деца

от 13 Ноември, Прочетено: 529 пъти
"Сдружение Азбукари" и Националната спортна академия организираха шахматен двубой между зрящи и незрящи деца.
 
Децата са искрени и неподправени и винаги намират общ език, независимо от обстоятелствата. Именно това за пореден път доказаха малките шамахматисти от отбора по шах на СОУДНЗ „Луи Брайл“ и техните приятели от клуб  "Михаил Ботвиник". „Сдружение Азбукари“ и Националната спортна академия организираха партия шах между двата отбора, където децата се срещнаха като равностойни съперници. В играта се включиха общо 5 двойки, всяка от които се състоеше от дете със зрителен проблем и такова без увреждане. Докато мислят стратегии и ходове, си общуваха с приятелски тон и весели закачки. Децата от отбора  на училището „Луи Брайл“ показаха, че са достойни съперници, въпреки проблемите със зрението. Горди са, защото вече имат няколко купи и редовно печелят медали от важни републикански състезания.
 
Общо 15 деца на възраст между 8 и 18 години три пъти седмично тренират шах в училището, и според треньорите им, резултатите са изумителни. С течение на времето те са развили много полезни качества. Станали са много по-концентрирани, умеят да мислят в перспектива и имат правилна преценка. Децата от шахматен клуб "Михаил Ботвиник" също показаха завидни умения в играта. В клуба тренират дори малчугани на крехката възраст от 5 години, които с лекота успяват да победят съперници, които неколкократно превишават възрастта им. Децата също участват в различни състезания и някои от тях вече са горди притежатели на десетки купи и медали. Двубоят продължи близо два часа, а за феър плея на играта следеше гл. ас. Радислав Атанасов от НСА. Накрая всички се прегърнаха и си обещаха да продължат и занапред с общите игри, като превърнат това в традиция.
 
Припомняме ви, че това не е първата инициатива на „Сдружение Азбукари“, с която организацията и представителите на Федерацията по шах призовават този спорт да залегне като свободно избираем предмет в образователната система в училищата. За популяризирането на тази идея бе направена и среща между младия български шахматист Цветан Стоянов и бившия премиер Бойко Борисов. Само за 7 минути европейският и световен шампион по шах в категория за деца успя да срази Борисов. Малкият шахматист с личен треньор Живко Жеков е и трикратен шампион на България  по класически, ускорен и блиц шах. Детето чудо подари световната си купа на своето училище – „Чудомир“.
 
„Сдружение Азбукари“ съвместно със Спортен Клуб за Интеграция „Витоша“ периодично организират и демонстравни игри по шах за незрящи. Те бяха и част от двете издания на най-големия фестивал за социална интеграция в България „Вярвам в теб!“.
 
Благодарение на всички усилия в София вече има детска градина, в която децата имат възможност да изучават правилата на шаха. ОДЗ 129 „Приказен свят“ е сред новаторите в тази област, а надеждите на Сдружението са тази практика да бъде приложена и в колкото се може повече детски градини и училища.
 
Инициативата цели да популяризира Националната кампания за социална адаптация „Вярвам в теб!“. Каузата е набирането на средства за изграждането на комбинирана, обществена  детска площадка за игра и обучение, адаптирана за деца със специфични потребности в гр. Велико Търново. Както знаете „Сдружение Азбукари“ вече построи такава площадка в гр. София. 
 
Всеки, който припознава инициативите на Азбукарите, може да помогне с дарителски sms с текст DMS 123 на номер 17 777. Подкрепа може да бъде оказана и чрез банковата сметка - IBAN BG18FINV91505315574776 BIC FINVBGSF.
 
Голямото обединение продължава, защото заедно можем всичко.