Сдружение Азбукари показа на деца с увреждания как се правят мартеници

от 25 Февруари, Прочетено: 895 пъти

По повод предстоящия 1 март „Сдружение Азбукари“ организира уъркшоп , на който демонстрира как се правят мартеници на  младежите от  Дневния център за социална рехабилитация на инвалиди в ж.к. Слатина . 

Всички присъстващи бяха изключително увлечени от възможността сами да направят мартеници за своите близки и развихриха своето въображение и талант, създавайки истински шедьоври. Мария от Архитектурна работилница за деца  показа как да се направят нестандартни дръвчета – мартенички само от естествени материали.  За артистичното вдъхновение пък спомогна и Георги Караджов на 17г. , който посещава центъра едва от няколко месеца, но вече може да се похвали с отлични резултати и много приятели там . Той разказа  легендата за това, откъде се е появил този уникален  български обичай и изпя няколко  възрожденски песни .  

Вече повече от година „Сдружение Азбукари“  продължава да работи в посока интеграцията на хора с увреждания. В тази връзка  Цвета Кирилова заяви , че социалното включване на уязвими групи е един от водещите приоритети в работата на сдружението. Идеята за тази първомартенска инициатива е да покажем , че заедно интеграцията между деца с различни социални поотребности  е възможна  посредством различни приоми. Идеята ни е да сплотим децата в едно цяло , така както белия и червения конец се оплитат в мартеницата, каза още Кирилова. Заместник председателят на „Сдружение Азбукари“ Боряна Петрова допълни, че приомите, които организацията използва с цел плавна интеграция на деца от различни социални групи , като игра , приложни изкуства и спорт са изключително ефективни за това и направата на мартенички дава възможност за изява на въображението и желанието им да създават приятелства по между им.

Събитието бе част от поредицата инициативи , предхождащи второто издание на детския фестивал  „Вярвам в теб!“, който тази година ще се проведе на 1 и 2 юни в Ювния парк в София. Едновременно с  това  „Сдружение Азбукари“ си посташч амбициозната задача да изгради и първата в България комбинирана, обществена детска площадка за игра и обучение, адаптирана и за деца със специални потребности. Всеки , който иска може да помогне за реализирането на благородната идея като изпрати дарителски SMS с текст на латиница DMS 123 на номер 17 777 и за трите мобилни оператора. За абонати по договор цената е 1 лв. За потребители на предплатени услуги - 1,20 лв. с ДДС. Подкрепа може да окажете и чрез дарителската  сметка Първа Инвестиционна Банка - IBAN BG18FINV91505315574776 BIC FINVBGSF.