Помощ! Празниците ме стресират

От 21.12.2018, видяно 364 пъти

Макар празниците да са любимото ни време от годината с целия уют, любов и наслада, които носят, същевременно те крият и голям капан и могат да донесат много стрес и затормозяване. В такива моменти отвсякъде лъха завишеното приповдигнато настроение и един наслагван, идеалистичен образ за всичко, което понякога прави всичко дори по-стресиращо и напрягащо. За жалост в периоди на стрес, обикновено първосигналната ни реакция за справяне с него най-често е прекомерно залъгване с храна или напитки. Макар и инстиктивна реакция за справяне с негативните емоции, тук отбелязвам, че повярвайте, това не помага, а дори напротив – в дългосрочен план те кара да се чувстваш още по-зле. Е, добре, какво да направиш тогава, за да не се чувстваш така? Предлагам ти някои практики, които са много по-ефективни в борбата с предпразничния стрес, а именно:

 

  • Поднови социалните си контакти – Дори и точно в този момент да не ти е много до хора, те са най-големият източник на помощ и подкрепа. Именно и затова празниците са прекрасен момент да подновиш и стоплиш отношенията си с познати, близки и приятели. Обграждането с нови и позитивни хора гарантирано върши чудеса. Хората сме социални животни и това да приемаме подкрепа и помощ от останалите, които ни ценят и уважават, може наистина много да помогне и повлияе на нивата на стрес в живота ни. Също така, подкрепата и участието в различни доброволчески каузи и инициативи е страхотен начин за срещи с нови и положителни хора, докато същевременно правиш добро и даряваш щастлие на някой в нужда! Това също върши чудеса, за да се почувстваме по-добре самите ние. Да не говорим, че е страхотен пример и за децата. 
  • Инициирай разговори, свързани със сезона и празниците – Използвай времето, за да проведеш разговори по темата със семейството и децата. Разкажи им за всички различни методи и начини да се отбелязват празниците, за различните традиции, разбирания и преживявания, за различните възможности на хората. Като родители, напълно спокойно можем да използваме това време като възможност да покажем и обсъдим различията между хората с децата. По този начин се затвърждава представата, че различните хора имат различни разбирания и възможности. Това ще помогне да разшириш кръгозора им и те от своя страна да бъдат по-разбиращи и толерантни.
  • Постави ясни очаквания – Полезно е да заложиш предварително реалистични рамки и очаквания относно подаръци и празнични забавления. В зависимост от възрастта на децата, моментът е подходящ да им покажеш и обясниш всичко, свързано със стойността на парите и разумното харчене. Тук е важно, да сме наясно и с нашите собствени очаквания – вместо да се опитваш да огрееш навсякъде и да направиш всички щастливи, трябва да отсееш кое е важно и наистина необходимо от безкрайния списък с празничните задачи, срещи и подаръци. Веднъж наясно с това, са необходими само малки крачки в тази посока, за да се осъществи всичко и да няма разочаровани.
  • Мисли в перспектива – Реално погледнато, празничният сезон е много кратък и отлита за секунди. Винаги можем да се запитаме „Ами какво пък, ако не стане?“. Обикновено страховете и притесненията са само в нашата глава и в по-големия процент от случаите, те изобщо не се оправдават. Затова не се притеснявай да се обърнеш за помощ към близките, а запретни ръкави и действай. Ако не успееш да свършиш всичко – след празниците те чакат нови 365 дни, в които да се справиш.
  • Грижи се за себе си – В цялата предпразнична лудост и хаос е лесно да се пуснеш по течението и да пренебрегнеш собствените си нужди, чувства и желания. Не го прави! Важно е да се забавляваш и наслаждаваш на време за спокойствие и наслада, заедно със семейството. Поддържайки тялото и ума си здрави и бодри, е гарантирано, че ще се справим дори и с най-стресовите ситуации. Обмисли намалянето на времето пред екраните и оползотворяването му във време заедно – в разговори, разходки на чист въздух, смях и игри. Физическата активност доказано помага за по-добър сън и намалени нива на стрес. Защото в крайна сметка – празниците са време, в което всички да бъдем заедно, наслаждавайки се на компанията и обичта помежду си – нищо повече, нищо по-малко.
  • Няма перфектно, има истинско - Живеем в социално време и свят. Всички творим и споделяме голяма част от живота си онлайн и в това няма нищо лошо. Единствено не забравяй, че зад перфектния кадър, стоят истински хора и съдби, със своите трудности, недостатъци, страхове и мечти, които са положили много труд. А всъщност именно недостатъците ни открояват и правят различни и прекрасни. 
Психосоматика при деца
Децата и юношите най-общо преживяват стрес свързан с промените на различните...
Прочетено: 2597 пъти
Техники за релаксация и освобождаване от стреса
За повечето от нас релаксация е да гледаме телевизия на дивана в края на...
Прочетено: 7459 пъти
Стрес - причини и съвети за справяне
Стресът се случва при значими ситуации, в които изискванията на средата...
Прочетено: 2150 пъти
Стратегии за справяне със стреса
Стресът се случва при значими ситуации, в които изискванията на средата...
Прочетено: 2996 пъти
Приказките и влиянието им върху развитието на децата
Фолклорът, приказките и митовете са важни за децата. Освен забавление, тези...
Прочетено: 12574 пъти
Страховете на осиновените деца
Когато стане въпрос за страхове, един от най-честите въпроси на родителите с...
Гледано: 1362 пъти
Докога децата вярват в Дядо Коледа и други приказни герои?
Вярата във вълшебните приказки и приказни герои е опит и подготовката на децата...
Гледано: 582 пъти
Херпес - кой се заразява и кога се проявява?
Кой се заразява с херпес Herpes Simplex-1?Повечето хора се заразяват с вируса...
Прочетено: 2176 пъти
Херпес симплекс - съвети
Първата поява на херпес симплекс често е най-тежката. Не всички първи огнища са...
Прочетено: 1431 пъти
Как да помогнем на детето да се справи с промените?
Едно от най-важните умения, на които можете да научите детето си е способността да...
Прочетено: 1942 пъти
Справяне със стреса при децата
Децата ни се сблъскват със стреса ежедневно. Когато детето успее да се справи със...
Прочетено: 2870 пъти
Помощ! Празниците ме стресират
Макар празниците да са любимото ни време от годината с целия уют, любов и...
Прочетено: 364 пъти
Как да намалите стреса при раздяла
Децата изпитват голям страх от раздялата. Тя им причинява стрес и дискомфорт....
Прочетено: 349 пъти

Актуално
Най-предпочитаните имена през 2018 г. Виж
Танцуваме и играем в Виж
Големи чудеса за малките герои Виж