Ето няколко неща, които е добре да се спазват при приготвянето на храната:
- Измивайте плодовете, зеленчуците, и салатите, за да отстраните всички следи от пръст, които могат да съдържат токсоплазма – паразит, който предизвиква токсоплазмоза – състояние, което може да увреди нероденото Ви бебе.
- Измивайте всички повърхности и прибори, както и ръцете си, след приготвянето на сурово месо – така ще избегнете токсоплазмозата.
- Погрижете се суровите храни да са съхраняват отделно от готовите за консумация. В противен случай има риск от контаминация – по този начин ще предотвратите други типове хранителни отравяния, свързани с месо (като салмонела, кампилобактер и Ешерихия коли).
- Ползвайте отделна дъска за рязане на суровото месо.
- Претопляйте готовите ястия, докато цялото ядене не вдига пара. Това е особено важно за храни, съдържащи месо от домашни птици.
За някои видове храни (напр. яйца и наденица) трябва винаги да проверявате дали са добре сготвени: за повече информация вижте Какво да не ядем.
Вижте още Бебешки пюрета, рецепти