Има някои храни, които не трябва да ядете, когато сте бременна, защото могат да Ви разболеят или да навредят на бебето Ви. Постарайте се да научите кои храни трябва да избягвате и с кои следва да сте много предпазлива по време на бременността.
Фъстъци
Ако желаете да консумирате фъстъци или храни, съдържащи фъстъци (напр. фъстъчено масло) по време на бременността, по-добре е да ги включите в здравословно и балансирано меню. Избягвайте ги, ако сте алергична към тях или такъв е съветът на лекаря.
Може да сте чувала, че в миналото някои жени спирали да ядат фъстъци, щом забременеели. Това е така, защото преди властите съветваха жените да не консумират фъстъци, ако са налице анамнестични данни за алергия (като астма, екзема, сенна хрема, хранителни алергии или друг вид алергия) в семейството на детето.
Днес позицията по този въпрос е променена, защото последните изследвания демонстрират липсата на ясни доказателства за това, че консумацията или въздържането от консумация на фъстъци по време на бременността влияе на шансовете бебето Ви да развие алергия към фъстъци.
Непастьоризирано мляко
Пийте само пастьоризирано или UHT (ултра топлинно обработено) мляко – наричано също и „мляко с дълъг живот“. Ако се предлага само сурово (непастьоризирано) мляко, първо го сварете. Не пийте непастьоризирано козе или овче мляко и не яжте храни, направени от тях, като напр. меко козе сирене.
Меките сладоледи би трябвало да са безопасни за бременни, защото са обработени продукти, произвеждани от пастьоризирано мляко. От друга страна, ако имате някакви притеснения относно консумацията на тези продукти, може би е добра идея да ги избягвате за периода на бременността.
Храни с пръст
Измивайте плодовете, зеленчуците и салатите, за да отстраните всички следи от пръст и видими замърсявания.