Има някои храни, които не трябва да ядете, когато сте бременна, защото могат да Ви разболеят или да навредят на бебето Ви. Постарайте се да научите кои храни трябва да избягвате и с кои следва да сте много предпазлива по време на бременността.
Някои видове сирене.
Не консумирайте меки сирена, узрели с благородни плесени, като напр. бри, камамбер и шевр (вид козе сирене), и други с подобен външен пласт. Добре е да избягвате и сини сирена като „Датско синьо“ и горгонзола.Те узряват с плесени и могат да съдържа листерия, един от видовете бактерии, които могат да навредят на нероденото бебе. Въпреки че инфекцията с листерия (листериоза) е рядкост, важно е да вземете специални предпазни мерки през бременността, тъй като дори и лека форма на заболяването може да доведе до спонтанен аборт, раждане на мъртво дете или тежко заболяване на новороденото.
Можете да ядете твърди сирена като чедър, пармезан и стилтън, дори ако те са направени с непастьоризирано мляко.Твърдите сирена не съдържат толкова много вода, колкото меките сирена, така че има по-малка вероятност в тях да се развият бактерии. Няма проблем да консумирате и много други видове сирене, но проверявайте дали са направени от пастьоризирано мляко. В тази група попадат: извара, моцарела, фета, крема, паниър, рикота, халуми, козе сирене, различните видове топени сирена, като напр. сирене за мазане.
Пастет.
Избягвайте всички видове пастет, включително зеленчуковите пастети, тъй като те може да съдържат листерия.
Продукти от черен дроб.
Не консумирайте черен дроб или продукти, съдържащи черен дроб, като напр. пастет или наденица от черен дроб, тъй като може да съдържат голямо количество витамин А. Твърде много витамин А може да навреди на бебето Ви.
Добавки, съдържащи витамин А.
Не приемайте високи дози мултивитаминни добавки, добавки с рибено масло или такива, съдържащи витамин А.