Има някои храни, които не трябва да ядете, когато сте бременна, защото могат да Ви разболеят или да навредят на бебето Ви. Постарайте се да научите кои храни трябва да избягвате и с кои следва да сте много предпазлива по време на бременността.
Сурови миди/раци/стриди
Яжте ги сготвени, а не сурови, тъй като може да съдържат вредни бактерии и вируси, които причиняват хранително отравяне.
Сурови или ненапълно сварени яйца
Яйцата не бива да са рохки – нито белтъкът, нито жълтъкът. Така ще избегнете риска от салмонела – вид хранително отравяне. Избягвайте храни, които съдържат сурови или рохки яйца, като напр. домашната майонеза. Ако желаете да консумирате ястия, съдържащи сурови или ненапълно сварени яйца, използвайте пастьоризирани течни яйца.
Сурово месо или месо алангле
Винаги гответе месото (вкл. това от домашни птици), докато е напълно готово и вдига обилна пара. Не бива да има следи от розово или кръв. Особено внимавайте с месото от домашни птици, свинското, наденицата и каймата, вкл. кюфтета и шницели.
Избягвайте месото алангле. Министерството на здравеопазването в миналото е публикувало информация, че консумацията на цели парчета говеждо и агнешко алангле е допустимо, ако външната част е добре сготвена. Към момента тази инструкция е оттеглена, Консултативният съвет по микробиологичната безопасност на храните разглежда проблема с токсоплазмозата. Токсоплазмозата представлява инфекция, причинявана от паразит, който се намира в месото, пръстта, котешките изпражнения и непречистената вода. Ако сте бременна, инфекцията може да увреди бебето Ви, но не бива да забравяме, че заболеваемостта с токсоплазмоза през бременността е много рядко явление.
Ако смятате, че сте били изложени на подобен риск, консултирайте се с личния си лекар, акушерка или акушер-гинеколог. Ако се заразите с токсоплазмоза по време на бременността, има лечение, което може да Ви помогне.
Измивайте всички повърхности и прибори обстойно след приготвянето на сурово месо. Важно е също да запомните, че ръцете трябва да се измият и подсушат, ако сте докоснали или обработвали сурово месо. Така ще предотвратите разпространението на вредни микроорганизми като салмонела, кампилобактер и Ешерихия коли 0157, които могат да причиняват хранително отравяне.