Има някои храни, които не трябва да ядете, когато сте бременна, защото могат да Ви разболеят или да навредят на бебето Ви. Постарайте се да научите кои храни трябва да избягвате и с кои следва да сте много предпазлива по време на бременността.
Студено сушено месо
Студеното сушено месо включва салам, пармска шунка, чоризо и пеперони. В някои държави бременните жени са съветвани от властите да избягват консумацията на студено сушено месо и пушена риба, тъй като има известен риск тези храни да съдържат листерия или паразита Toxoplasma gondii, който причинява токсоплазмоза.Към настоящия момент във Великобритания няма политика да се съветват бременните жени да избягват тези продукти.Въпреки това, ако имате притеснения по въпроса, можете да решите да спрете консумацията на сушено месо и пушена риба, докато сте бременна.
Агенцията за хранителни стандарти понастоящем преразглежда инструкциите си, касаещи токсоплазмозата и листерията и предвидени за уязвимите към инфекцията групи, вкл. бременните жени. Ще публикуваме обновените инструкции на тази страница, веднага след като станат достъпни.
Някои видове риба
Не яжте месо от акула, марлин и риба меч, и ограничете количеството риба тон, което консумирате.
- Не бива да надхвърляте две филета от риба тон на седмица (около 140 г. приготвено или 170 г. сурово месо на филе) или
- четири средно големи консерви риба тон на седмица (около 140 г. сухо съдържание).
Тези видове риба съдържат високи нива живак, който може да увреди развиващата се нервната система на бебето. Не яжте повече от две порции мазна риба на седмица. Мазната риба включва прясна риба тон (не от консерва), сьомга, скумрия, сардини и пъстърва.