Има някои храни, които не трябва да ядете, когато сте бременна, защото могат да Ви разболеят или да навредят на бебето Ви. Постарайте се да научите кои храни трябва да избягвате и с кои следва да сте много предпазлива по време на бременността.
Суши
Може да консумирате суши, както и други ястия, приготвени от сурова риба, стига рибата, използвана в приготвянето им, да е била първо замразена. Това е така, защото понякога рибата съдържа малки паразитни червеи, които биха могли да Ви разболеят. Замразяването убива червеите и прави суровата риба безопасна за ядене.
Голяма част от сушито, продавано в магазините, е пристигнало в магазина в готово състояние, а не е било приготвено там. Този вид суши би следвало да е безопасен за консумация. Ако магазинът или ресторантът купува готово суши, суровата риба, използвана за направата му, трябва да е била замразена при - 20° C в продължение на най-малко 24 часа. Ако имате колебания, по-добре избягвайте да консумирате видовете суши, съдържащи сурови морски дарове, напр. риба тон.
Най-безопасният начин да се насладите на суши е да изберете сготвените или вегетариански видове суши, като тези, които включват:
- сготвени морски дарове, като напр. напълно сготвена змиорка (унаги) или скариди (еби),
- зеленчуци, напр. краставица (капа) маки,
- авокадо – например ролца „Калифорния“,
- твърдо сварено яйце.
Пресните сурови морски дарове са потенциално опасни, защото може да съдържат паразити. Замразяването и готвенето убива паразитите.
Ако в магазин или ресторант се предлага суши, приготвено на място, рибата може да не е била замразявана. Ако се притеснявате, че случаят е точно такъв, поговорете с персонала.
Преди да приготвите суши в домашни условия, замразете рибата за най-малко 24 часа преди да я използвате.
Някои видове сурова риба, използвана за направата на суши (напр. пушената сьомга), нямат нужда от предварително замразяване. Причината е, че опушването убива паразитите в рибата.