Пренатест – прецизен генетичен тест за пренатален скрининг

От 22.04.2016, видяно 2121 пъти

Неинвазивните генетични пренатални тестове комбинират множество предимства на останалите изследвания. Елиминират рисковете за пациентката и плода и предлагат високо качество на резултата сравнимо с това на инвазивни процедури като амниоцентеза и хорион-биопсия. Пренатест е неинвазивен метод, чрез който се изолира и анализира свободно циркулиращо ДНК от плода в кръвообращението на майката. Пренатест тества за наличието на едни от най-често срещаните тризомии при плода – тризомии 21, 18 и 13, респективно Синдром на Даун, Едуардс и Патау, както и анеуплоидии, свързани с половите хромозоми.

За целта на изследването е необходимо само венозна кръв от майката, което прави теста абсолютно безопасен и бърз като манипулация. Много от бъдещите майки се притесняват на първо място за здравето на бебето си, но също така и за цялото психическо преживяване от болнични манипулации и самото раждане. Неналичието на инвазия при тази процедура успокоява жените, докато един нелек инвазивен метод, като амниоцентезата, води до голямо психическо напрежение и страх. Медицинската статистика също сочи, че инвазивните методи в редки случаи могат да доведат до спонтанен аборт, без установена причина или нараняване на плода.

Биохимичният скрининг (БХС) е най-масово прилаган сред пренаталните изследвания. Скринингът тества нива на определени белтъчни хормони по време на бременността като показател за здравето на бебето. Имайки предвид, че тези хормони варират силно, БХС дава до 60% точност на резултата, а самият резултат е труден за интерпретация, тъй като дава процент вероятност, сравнявайки показатели на пациентката с показатели, показани в клинични проучвания. Много фактори могат да повлияят на резултатите от БХС – наднормено тегло, стрес, циркаден ритъм или медикаментозно лечение.

Пренатест е не само тест за установяване на определени аномалии. Зад услугата стои голям екип от специалисти, които се грижат за своите пациенти и отговарят на всякакви въпроси, свързани с бременността, раждането и генетичната обремененост, ако е налична такава. Пренатест се предлага на територията на цялата страна, което го прави изключително удобен за пациента при организиране на процедурата. Пробите се изпращат в Германия, лаборатория Lifecodexx, която е сертифицирана по най-високи европейски стандарти за извършване на изследването. Логистиката на пробата се проследява стриктно и се организира при специални условия за транспортиране на биологичен материал от сертифицирана за целта куриерска компания. Пробите преминават редица качествени контроли, за да се избегнат и сведат до минимум възможностите за подаване на некоректни резултати. Получените резултатите са подкрепени с медико-генетично становище от най-добрите специалисти по медицинска генетика в страната, а в цената на изследването се включва и лична консултация с генетик, при желание от страна на пациентите. Екипът на Пренатест приема всеки казус като персонално и емоционално изживяване и изгражда доверие у своите пациенти като им отдава максимална грижа и отговорност.


Актуално
Най-предпочитаните имена през 2018 г. Виж
Танцуваме и играем в Виж
Големи чудеса за малките герои Виж