Хранителните алергии в детска възраст са проблем за много семейства. Те могат да възникнат във всеки един момент от живота. Факторите, благоприятстващи алергизирането в кърмаческа възраст са незрялост на храносмилателната и имунната система, фамилна обремененост, остри вирусни инфекции и др. Към храните с висок алергенен потенциал се отнасят: кравето мляко и млечни продукти, другите животински млека (козе, овче и др.), месо (телешко, говеждо, по-рядко агнешко), яйца, риба и морски дарове, ядки и бобови храни (фъстъци, соя и др.), плодове (най-често цитруси), някои зеленчуци, зърнени храни, пчелен мед, билки и билкови чайове, шоколад и др.
Хранителната алергия може да се прояви с разнообразни симптоми. Много често се наблюдават кожни обриви, оплаквания от страна на дихателната система, нарушено храносмилане с повръщане, запек, разстройство, коремни болки и др.
Една от най-разпространените хранителни алергии е тази към белтъка на кравето мляко. За профилактиката е много важно децата в кърмаческа възраст да бъдат хранени само с майчино мляко. Дори малки порции друго видово мляко в най-ранна възраст могат да доведат до поява на хранителна алергия. За децата, в чиито семейства има алергии, е много важно да бъдат изключително кърмени първите няколко месеца от живота. Това означава да не приемат други храни и течности освен майчино мляко. Желателно е кърменето да продължи поне до 1-годишна възраст. Захранването е добре да става на фона на кърмене, защото това повишава толеранса на детския организъм към новите храни. Първите немлечни храни се въвеждат около 4 - 6 месечна възраст. Тогава храносмилателната и имунна системи на детето обикновено са достатъчно зрели за да се справят със захранващите продукти. При децата на изкуствено хранене се използват специални хипоалергенни хидролизирани млека.
Основният метод на лечение на хранителната алергия е диета, изключваща съответната храна. Когато детето има непоносимост към много храни или към цели групи храни (напр. мляко и млечни храни, зърнени храни и др.) съществува риск диетата да е много ограничаваща и небалансирана. В такъв случай някои хранителни вещества не се набавят в нужните за растежа и развитието количества. За да се предпази детето от развитието на хранителни дефицити е най-добре да има индивидуално изграден хранителен режим.
Автор: д-р Дарина Найденова