Желязото е незаменимо за растежа и развитието на децата. То влиза в състава на хемоглобина на кръвта, участва в имунната защита, има отношение към интелекта и растежа на мускулите. Особено голяма е нуждата от желязо на детето в периодите на най-интензивно израстване: кърмачески и пубертет. Обикновено здравото доносено новородено има запаси от желязо, натрупани вътреутробно, които му стигат за първите 4-6 месеца от живота. След това, ако не бъде захранено, детето може да има изоставане в растежа и в нервно-психическото развитие. Дефицитът на желязо се отразява неблагоприятно и на имунитета и такива деца боледуват често от инфекции. Това са все основателни причини да осигурим достатъчно желязо в менюто на децата.
Гледали сме филмчето за Попай моряка, които си хапва спанак на корем и демонстрира здраве и сила. И много родители са убедени, че спанакът е най-добрият източник на желязо. Оказва се, че това е един от големите митове. Действително в зеленолистните растения като спанака и копривата има много желязо. Богати на жизнено важния елемент са и бобът, ядките, зелето и др. За съжаление в тези храни желязото е под формата на трудно усвоимо от човешкия организъм съединение и е известно като нехемово желязо. Лесно усвоима форма на желязото е т. нар. хемово (от хема – кръв) желязо. То се намира в месото, рибата, вътрешностите (черен дроб). При вегетарианците (които нямат друг източник) желязото от растителните храни се усвоява едва 2-3 %. За сравнение – от рибата и месото усвояването е над 20%. Много фактори от менюто влияят на усвояването на желязото. Известно е, че добавянето на малко месо или риба към постните ястия подобрява усвояването и на нехемовото желязо, както и порция свежи плодове или сурови зеленчуци, богати на естествен витамин С. Неслучайно рибата се сервира с резен лимон и гарнитура от салата. Кое може да намали усвояването на желязото от ястията? Това може да са млякото и млечните храни, приети на едно хранене с порцията месо или риба. Млякото е храна, а не напитка и като такова е полезно да се приема отделно от другите храни. На усвояването на желязото пречат и шоколада, големите количества трици и целулоза от растителната храна.
Автор: Дарина Найденова