Детето и книгата

От 20.11.2012, видяно 170 пъти

Warning: file_get_contents(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:14090086:SSL routines:ssl3_get_server_certificate:certificate verify failed in /home/dechkobg/public_html/classes/Biblioteka_Statiq.php on line 407

Warning: file_get_contents(): Failed to enable crypto in /home/dechkobg/public_html/classes/Biblioteka_Statiq.php on line 407

Warning: file_get_contents(https://www.dechko.bg/mediadot/video/meta/id/20112012-356/get/all): failed to open stream: operation failed in /home/dechkobg/public_html/classes/Biblioteka_Statiq.php on line 407

Зареждане на видеото ...

Малките бебета може да не знаят какво означава картинката в книгата, но четенето и разглеждането на книжки им помага да се фокусират особено върху лица, ярки цветове и ясни форми. Четете кратки стихчета и пейте кратки песни, за да заинтригувате и успокоите вашето дете.

Между 4 и 6 месечна възраст вашето дете може да прояви по-голям интерес към книгите.

На тази възраст то може да хваща и държи книгата, но в същото време може и да ги лапне, да се опита да ги дъвчи и изхвърли. Използвайте книги с твърди страници или от плат с ярки цветове.

Между 6 и 12 месечна възраст вашето дете ще започне да разбира, че картинките изобразяват определен обект и много често развиват предпочитания към определени картинки, страници и дори цели истории.

Вашето бебе ще реагира на четенето  като сграбчи книгата и издава звуци, а около 12 месечна възраст с известна помощ от ваша страна ще може да прелиства страници, ще потупва с ръка или ще започне да посочва с пръст обекти от страницата и ще се опитва да имитира звуците, които вие издавате.

Един от най-добрите начини да покажете на детето си, че подкрепяте четенето на книги е да има книги в къщата, както и да показвате че и вие четете.

Когато детето ви порастне достатъчно, започна да пълзи или проходи, ще може само да си вземе книгата, която го интересува.

В началото четете само по няколко минути, но го правете често. Не се напрагайте да довършвате цялата книга – фокусирайте се върху страниците, които вие и вашето дете харесвате.

Опитайте се да отделите време да четете всеки ден, например преди следобедния сън или преди заспиване вечер, това не само ще успокои вашето дете, но и ще допринесе за оптимизиране на дневния режима.

Малкото дете и книгата
Може би се чудите каква е ползата да четете книги на детето си още от най-ранна...
Гледано: 0 пъти
Детето и книгата
Малките бебета може да не знаят какво означава картинката в книгата, но четенето...
Гледано: 170 пъти
Ползата от четенето на книги
Каква ли е ползата да четем книги на детето си още от най-ранна възраст –...
Гледано: 0 пъти
Да разберем повече за децата с обучителни трудности
Децата с обучителни трудности проявяват широк кръг от симптоми. Затрудненията им...
Прочетено: 2764 пъти
Дислексия
Дислексията не е заболяване. Тя е разстройство или нарушение в една или повече от...
Гледано: 2025 пъти
Кога да започнете да четете на вашето дете?
В лекцията се засягат въпроси свързани с ценността на четенето за формиране на...
Гледано: 668 пъти
Ползите да четем на детето си
Да четеш на детето си е сред най-приятните и неангажиращи моменти. Той е...
Прочетено: 10173 пъти
Кога децата се учат да четат, пишат и смятат
В даден момент всеки родители започва да се чуди кога децата им трябва да се...
Прочетено: 6164 пъти

Актуално
Най-предпочитаните имена през 2018 г. Виж
Танцуваме и играем в Виж
Големи чудеса за малките герои Виж