10 класически и забавни занимания за дъждовния ден

От 22.11.2018, видяно 324 пъти

В ерата на дигиталните технологии – интернет, игри, телефони, става все по-трудно за децата, да намерят какво да правят извън тях в свободното си време и още повече по време на дъждовените дни. Прекарването на прекалено много време пред устройствата обаче, носи негативно влияние, особено за здравето и развитието.

Днес ви предлагаме 10 забавни активности, с които да разнообразите времето на вашето дете, когато трябва да го прекарате на затворено пространство за по-дълго време:

  1. Организирайте си мини театър

Напишете си собствен сценарий – за пиеса, концерт, предаване или пък си изберете някоя вече готова. Подготве се – репетирайте и я изиграйте заедно.

  1. Гответе

Готвенето е дейност, която всъщност може да бъде и много забавна. Направете нещо заедно, което знаете, че детето ви обича и ще му достави удоволствие. Забавлявайте се по време на процеса – направете го интересно, а не скучно. Може дори да решите да приготвите нещо, като почерпка за съучениците и/ли за благотворителност.

  1. Направете си постер

Децата обичат визуалните представяния – картини, постери, плакати. Направете постер, който да ги вдъхновява, съдържайки нещата, които са им интересни, забавни, любими. Направете си изрезки от списания, принтирайте си вдъхновяващи картинки, филмови и/ли анимационни герои и тн.

  1. Играйте на карти

Игрите на карти са не само забавни, но и стимулират мисловната дейност. Припомнете си ги и вие и заедно се позабавлявайте по старомодния начин.

  1. Възолзвайте се от местната култура 

Музеи, театри, исторически центрове, изложби – разгледайте програмите и предстоящите събития във вашия град и се включете.

  1. Организирайте си „Лов на съкровища“

Скрийте предмети и бележки с инструкции из къщата и се отправете на приключение в простора на собствения ви дом. Забавно е.

  1. Пишете и/ли четете

Възпитавайте заедно любовта към думите. Организирайте си кратки творчески сесии, в които да творите - песен, история, поема или стих. Вдъхновявайте се, като заедно четете различни истории и произведения. Ще видите, че веднъж започнали, децата ви трудно ще спрат.

  1. Отидете на боулинг

Не е задължително да си професионалист, за да се насладиш на една боулинг игра. Съберете семейството и си организирайте едно весело прекарване в най-близкия боулинг център.

  1. Играйте бордови игри

Бордовите игри са неостаряваща класика, като освен много забавни, в голяма степен те са и образователни и стимулиращи мисълта и креативността.

  1. Участвайте в доброволчески дейности

През уикенда отидете в близкия приют за животни, кухня за хора в неравостойно положение, местната библиотека или друга дейност или организация, която бихте искали да подкрепите. За децата е изключително полезно от малки да свикнат и виждат доброволческия пример, като това освен възпитателно, полезно и добро е и много приятно и забавно.

15 забавни неща, които да правите с бебето - част 1
Знаете, че е важно да играете с бебето си – играта ви заедно е не само...
Прочетено: 14518 пъти
5 съвета как да не ни е скучно по време на бременността
След първоначалния блясък, бременността може да бъде уморителна и оставащите...
Прочетено: 6566 пъти
Ролята на лелите и чичовците в живота на детето ви - част 1
Лелите и чичовците не винаги получават нужното признание за тяхната роля в...
Прочетено: 35619 пъти
Ролята на лелите и чичовците в живота на детето ви - част 2
Във втората част на статията ще разгледаме още някои превъплащения на лелите и...
Прочетено: 10860 пъти
Защо за бебетата е важно да скучаят
Живеем във време, в което всички сме онлайн. Непрекъснато. Независимо дали вървим...
Прочетено: 1055 пъти
10 класически и забавни занимания за дъждовния ден
В ерата на дигиталните технологии – интернет, игри, телефони, става все...
Прочетено: 324 пъти
Забавни въпроси, с които да стимулирате креативността
Децата задават много въпроси. Доста често те са еднотипни, както и се повтарят....
Прочетено: 405 пъти

Актуално
Най-предпочитаните имена през 2018 г. Виж
Танцуваме и играем в Виж
Големи чудеса за малките герои Виж