Да направим мартенички с децата си

От 23.02.2015, видяно 1872 пъти

Първи март е един от най-хубавите български празници. Той символизира началото на пролетта, на събуждането на природата и на повече  слънчеви дни. На този ден малки и големи си закичваме бели и червени мартеници, с пожелание за здраве и късмет. Пожелаваме си да не ни достигат уроки, а усмивката да не слиза от лицата на децата ни и самите нас.

Може да превърнете Баба Марта в още по-хубав и специален празник за децата, като направите заедно мартенички за любимите хора. Представете си емоцията и вълнението, с което ще ви помагат, като знаят колко неповторим и специален ще е подаръка за любимите им баба, дядо, леля. Предлагаме ви няколко варианта как да си направите в домашни условия хубави и класически мартеници.

·         Мартеничка с пискюли

Започваме с класическата мартеница с пискюли. За нея ще са ви необходими червена и бяла прежда, ножица и обикновено картонче. Конците може да са с дължина около 60см. Вържете бялото и червеното картонче на възел, след което започнете да усуквате краищата. Малкият помощник може да хване възела и да държи здраво, за да стане хубава връвчица. Не забравяйте да направите възел и в долния край, след като приключите. 

След това намотайте около малко картонче червена прежда и завържете единия край на шнурчето за преждата. Сега спокойно може да срежете долната част на намотаната прежда, за да получите пискюлче. Остава само да намотаете с бял конец пискюла малко под завързаната с шнура част и да го вържете на възел.

Повторете това с бяла прежда, за да получите бял пискюл, като го вържете с другия край на шнурчето. Остава само получената мартченика да завържете на панделка и при необходимост да подравните. 

 

·         Пижо и Пенда

Пижо и Пенда са класическите и може би най-красиви мартеници от всички. Необходимите материали отново ще са бяла и червена прежда / от един вид/, ножица и правоъгълно картонче.

Първата стъпка е направата на вече познатото шнурче. След това на едно правоъгълно картонче намотавате от едната страна червения конец, а от другата белия. Броя на намотките зависи от това как искате да изглежда мартеничката – обикновено са около 30-40бр. След като сте готови в горния край на всяка намотка завързвате шнурчето.

Картончето може да махнете като срежете намотките отдолу, както беше при предходните мартеници. За да се получи главата на Пижо и Пенда е необходимо да омотаете конец малко под завързания шнур – на червения с бяло и на белия с червено. Не забравяйте да го вържете на възел, за да не се разплете. Оставете си малко място и отново намотайте, за да получите тялото на мратеницата.

И сега идва най-важната част – тялото на двете мартенички. Започваме с Пенда - на един по-къс картон намотайте червен конец, но който да е по-малко от тялото на мартеницата / например 15-20бр/. Двата края на намотката вържете хубаво с бял конец и срежете и двете страни. Вече готовия по-малък червен пискюл, промушете между двата намотани конеца на бялата мартеничка. И Пенда  е готова.

При Пижо правите отново същото нещо. Единствената разлика е, че долната част на мартеничката разделяте на две равни части и омотавате с два отделни бели конеца. Така получавате и един прекрасен Пижо.

 

Успяхте ли да се справите? Ще се радваме да ни изпратите снимки и да ни покажете.

 

Източници :

Artanblog;

https://juliapulia.wordpress.com/2012/02/29/%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8/


Актуално
Най-предпочитаните имена през 2018 г. Виж
Танцуваме и играем в Виж
Големи чудеса за малките герои Виж