8 важни урока, на които ни учат холандците

От 19.10.2018, видяно 1980 пъти

Всяка култура има своите уникални, красиви и правилни по своему разбирания за живота. Да бъдеш родител, като важна част от живота на всеки, разбира се, не е изключение. Интернет пространството е изпълнено с мемоари, истории, съвети, статии, а и множество критики към начините на разбиране и възпитаване на децата в различните страни и култури. Има нещо много освобождаващо в това да наблюдаваш и изучаваш различията – да откриваш приликите и разбира се, по възможност с отворени представи да приемаш различията и да се учиш от тях. Това значително обогатява цялостния подход в нелеката задача да бъдеш родител, както и повишава способността  наистина да оценяваш различните методи и начини за отглеждане и възпитание на дете. 


"Най-щастливите деца в света" е една завладяваща книга, написана от две мъдри майки, едната от които американка, а другата британка. Понастоящем и двете, заедно със семействата си (всяка с по 2 деца) живеят в Холандия. Книгата, която създават, представя множество лични истории, искрени мнения и ситуации, изпълнени с трудности, избори и поуки, които двете дами срещат в опитите си да се впишат в холандската възпитателна система. Към днешна дата и двете са влюбени в нея, а след прочитане на книгата, не е трудно човек да разбере защо. Прочетеното лесно може да те накара да се замислиш по-сериозно над собствените си подходи и разбирания относно възпитанието на децата. Разбира се, не всичко от написаното е общовалидно за всички, нито пък всеки от описаните подходи би бил подходящ и адекватен за всяко отделно семейство, но тяхната гледна точка и мъдрост наистина помагат за това да разшириш кръгозора си и да обогатиш представите и разбиранията си. 


Ето и няколко синтезирани урока, които можем да научим от техния опит: 


1. Оставете децата ви да скачат и играят в дъжда


Разбирайте го точно така – и преносно и буквално. Холандците наистина нямат нищо против децата им да се намокрят, да карат колела и играят под дъжда (с подходящо облекло, разбира се). По този начин те стимулират независимост, кураж и издръжливост у тях. В забързаното градско ежедневие, все по-малко откриваме радостта в малките неща, като това да „танцуваме под дъжда“. А именно от децата можем да научим най-много в това отношение, така че философията е простичка – оставете ги да се радват и наслаждават и най-простичко – да бъдат себе си и да бъдат деца. 


2. Вярвайте в себе си и се чувствайте добре в собственото си тяло


Самочувствието, което холандските жени притежават е наистина за пример. Те не измерват своята ценност на база кариера, успехи, пари. За тях балансът в живота е важен и това да се погрижат за себе си, да отделят време на близките си, да бъдат част от различни общности, е по-скоро нормална практика, отколкото изключение. В цялостната лудница покрай работа, домакинство и гледане на семейство, наистина е трудно да запазиш своето лично пространство, самочувствие и време за теб, а всъщност е толкова важно за всички. 


3. Създавайте правила заедно с децата си


При холандците е много популярно да ангажират децата си в създаването на правила. Това в никакъв случай не означава, че децата могат да правят каквото си поискат, но им дава глас и право на мнение и позиция още от малки. Това от своя страна води до по-малко разногласия и скандали. Този метод работи наистина добре за всички възрасти, дори и при подрастващи дечица на 3 години. 
Пример: В днешно време въпросът с времето, което децата прекарват пред мобилните устройства е силно засегнат. Да гледа ли детски или не? Да играе ли игри или не? Никоя крайност не е препоръчителна, така че малко време, в което детето да се позабавлява няма да навреди. Седнете заедно и обсъдете по кое време на деня, детето може да прекара 10-15 минути за игри и детски. Дали това ще бъде когато го возите в колата за градина? Или когато приготвяте вечерята? Дайте на детето ви избор, като сами ще забележете, че това наистина дава своя положителен резултат.


4. Фокусът е върху простичките неща


Има множество примери за това как холандците са въвели оценяването и удоволствието от малките неща в живота. Пример за това е прекарването на уикендите сред природата – това е ключова част от живота на средностатистическото холандско семейство. Времето, което да прекарвате като семейство и времето сред природата са съчетани чудесно с няколко часови и/ли дневни „бягства“ сред природата.
Детските партитата за рождени дни, например, там също са максимално изчистени – при тях фокусът е децата да се съберат, за да играят, нищо повече. 
Друг елемент, който наистина е важен и полезен  е как внасят тази философия и във финансовия аспект на живота си. При покупка, те наистина обмислят практичността, стойността и насладата, която би донесла тя, измествайки импулсивното пазаруване. Закупуването на детски дрешки втора употреба в Холандия е практика и нещо нормално – няма комплекси и притеснения, дори напротив. Те ясно разбират и осъзнават скоростта, с която се износват детските дрехи, затова и не се вманиачават в това да влагат повече средства, отколкото е необходимо в тази  задача.  


5. Децата не са продължение на родителите


За холандците, разбирането е, че децата са напълно отделни, самостоятелни индивиди, а не продължение на мама и тате и не носят отговорността да задоволят мечтите и амбициите им. Да ги гледаш и възпитаваш така още от малки, дава наистина голямо отражение във формирането на техния характер и личностно израстване, като по темата, разбира се, има множество изследвания и примери. 


6. Бъдете примерът, който бихте искали децата ви да последват 


Майките в Холандия високо ценят и разбират нуждата от това да инвестират в себе си и да покриват нуждите и желанията си. Те ясно разбират факта, че ако искат да отгледат креативни, любопитни, умни и щастливи деца, самите те трябва да бъдат такива. И го изпълняват на практика – време за теб, за твоето собствено развитие и обогатяване, на пръв поглед може да изглежда лукс, но е истинска необходимост за един здравословен живот и семейство.


7. Съвместното хранене се превръща в ритуал


За холандците семейните събирания около масата са наистина важни. Там това е време, което да прекарат като семейство, да се забавляват и да работят над връзката помежду си. Интересно е, че при тях дори събиранията с приятели да се случват вечер, то това се случва  след като са вечеряли само със семейството си. Превръщането на храненето около масата като навик и малък „ритуал“, който да очакваш всеки ден, наистина е нещо важно и носи дори неподозирани позитиви за семейството и отношенията между хората. Разбира се, говорим за истински качествено време прекарано заедно – в разговори, общи шеги, планове и мечти, а не хранене на фона на някое предаване, прекарано в мълчание или обсъждане на случващото се пред екрана.


8. Сексуалното образование започва отрано 


При холандците въпросът със секса е засегнат много по-свободно и либерално и от от много ранна детска възраст. Стартирането на тези разговори отрано и отговарянето на детските въпроси по темата създава много по-позитивна и отворена атмосфера и премахва бариерите помежду ви. Това спомага и за по-нататъшната връзка между родител-дете  и освободеността, с която се провеждат личните разговори по темата след години. 

*Статията е адаптация на материал от Нея Мандани за www.mother.ly
Как да започнем да приучаваме детето си да ползва гърне
Дръжте гърнето на удобно място, до което детето стига лесно. Родителите следва да...
Гледано: 4160 пъти
Какво включва таблица за награди
Таблицата следва да обхваща ограничен период от време, обикновено около седмица,...
Гледано: 102 пъти
Как се използва таблицата за награди
Хваленето и окуражаването са най-добрият начин да научите детето си как да се...
Гледано: 95 пъти
Видове награди в таблицата за награди
Всяко дете е различно, ето защо е важно да изберете награда, която му е по сърце....
Гледано: 96 пъти
Как да ограничим телевизията
Телевизията е пасивна медия. Детето Ви няма да научи от нея толкова, колкото би...
Гледано: 115 пъти
Хемофилус инфлуенце тип Б - Ваксини в детската възраст
Преди появата на ваксината срещу хемофилус инфлуенце тип В, това е основният...
Гледано: 73 пъти
10 грешки във възпитанието, които все някога правим
1. Липсата на правила. Децата имат нужда и очакват от нас ред и правила за...
Гледано: 2343 пъти
Нещата, за които избягваме да говорим с нашия петокласник
Наркотици, алкохол, тютюмопушенеСтрува ви се рано да говорим за това? Та децата са...
Прочетено: 4617 пъти
Секс за първи път
Секс за първи път. Какво трябва да се знае.Технически, при първия секс...
Гледано: 418783 пъти
Възпитанието
Една от най – необятните теми, личният ни живот зависи от нея, както и радостите...
Гледано: 404 пъти
Десет грешки във възпитанието, които все някога правим
В идеалния случай един родител трябва да притежава безгранично търпение,...
Гледано: 2651 пъти
Принципи на дисциплината
Една от най-важните и същевременно най-трудната задача на родителите е...
Гледано: 386 пъти
Децата и телевизията
Днес всяко едно домакинство разполага с телевизор и компютър с достъп до...
Гледано: 421 пъти
Допустимо гледане на телевизия според възрастта
Допустимо време за гледане на телевизия според възрастта  До 2 годишна...
Гледано: 1166 пъти
Различните стилове родителство - авторитарен
“За да разберем конкретните индивидуални прояви, трябва да разглеждаме...
Прочетено: 3316 пъти
Различните стилове родителство - разрешаващ и дезангажиращ
Видове родителски стил и ролята им в развитието на детето.“За да разберем...
Прочетено: 3883 пъти
Различните стилове родителство - авторитетен
Видове родителски стил и ролята им в развитието на детето.“За да разберем...
Прочетено: 3156 пъти
За възпитанието и самодисциплината или как да говорим на един език с децата си
Вие искате детето ви да стане възрастен човек, способен самостоятелно да играе...
Гледано: 1593 пъти
Приучване за ползване на гърне
Много родители са несигурни кога да започнат приучването за ползване на гърне....
Прочетено: 21533 пъти
Правилно нервно психично развитие – що е то Пренатално възпитание
“Нима не тогава аз усвоявах всичко, с което сега живея, и усвоявах толкова...
Прочетено: 2994 пъти
Сексът като тема „табу” между тийнейджъри и родители
В нашия културен контекст обсъждането на темата за „сексуалността” между...
Прочетено: 2784 пъти
Как да подходим към детето, за да формираме у него здравословни навици за хранене...
 Сладките храни и десертите както и газираните напитки са неизменна част от...
Прочетено: 2433 пъти
Когато бабите и дядовците помагат в отглеждането на внуците
Бабите и дядовците имат значима роля в развитието на внуците си. Като традиционни...
Прочетено: 12968 пъти
Разстройство с дефицит на вниманието или хиперактивност
Това разстройство е познато още като Синдром на дефицит на вниманието с...
Прочетено: 2477 пъти
Справяне с някои затруднения при отглеждане на свръхактивно дете
Синдромът на дефицит на вниманието с хиперактивност /ДВСХ/ е нарушение, което се...
Гледано: 708 пъти
Тийнейджърите и субкултурите
Семейството, връстниците и близките имат голямо значение за юношите и оформят...
Прочетено: 1795 пъти
Свръхамбициозните родители и техните деца
Американският психолог Маделин Ливайн идентифицира в своята книга растяща...
Прочетено: 2341 пъти
Амбицията на родителите и проекцията й върху децата
Темата за родителските амбиции, тяхната реализация и последици е многоаспектна...
Гледано: 482 пъти
Теории за развитието на морала
Възпитанието на морални ценности е сериозна грижа в съвременното общество....
Прочетено: 3504 пъти
Как да реагираме, когато детето се държи неуважително?
В определен етап от развитието си всяко дете проявява нахалство и дързост към...
Прочетено: 2839 пъти
Когато родителите са на различни мнения по въпросите за възпитанието на децата
Във всички семейства понякога се случва да има разминаване във вижданията на...
Прочетено: 3217 пъти
Стратегии за отглеждане на деца с труден темперамент
Децата се раждат с вроден темперамент – предпочитан стил за свързване с хората...
Прочетено: 1549 пъти
Как влияе захарта върху децата?
Децата ни ядат това, което ядем ние самите и което се консумира традиционно в...
Гледано: 718 пъти
Как да възпитаме детето си, без да стигаме до бой?
Много родители твърдят, че не обичат да поступват децата си, но не знаят какво...
Прочетено: 4255 пъти
6 начина да бъдем по-добри родители
Да отглеждаш дете е едно голямо приключение. Понякога, вечер, след като всички са...
Прочетено: 9838 пъти
Как да помогнете на децата ви да се сближат помежду си
Всеки, който има в семейството си две деца, сигурно е запознат с честите им...
Прочетено: 10763 пъти
Възрастови разлики при децата
След раждането на детето, времето направо започва да лети. Още преди да сте...
Прочетено: 38637 пъти
По какво се различава детството на родителите от това на децата им?
Скъпи дечковци, помните ли добре детството си? Кой е най-яркият ви спомен? Едно...
Прочетено: 2253 пъти
15 забавни неща, които да правите с бебето - част 2
Знаете, че е важно да играете с бебето си – играта ви заедно е не само...
Прочетено: 3842 пъти
Помогнете на детето си да е по-независимо
Колкото повече расте вашето дете, толкова повече осъзнава, че е отделен индивид. С...
Прочетено: 25177 пъти
Агресията при децата - част 1
Гневът е силна емоция, която завладява човек, тогава когато пред изпълнението на...
Гледано: 3386 пъти
Агресията при децата - част 2
Когато децата не знаят какво е провокирало емоцията им, добре е родителят да...
Гледано: 4215 пъти
Помогнете на детето си да бъде по-благодарно
Благодарни ли са децата за това, което имат и това, което получават? А искате ли да...
Прочетено: 2937 пъти
Туберкулоза в детска възраст
За съжаление в днешно време все по-често се сблъскваме с това опасно заболяване....
Гледано: 18 пъти
Как да развием чувство за хумор в децата
Смехът сближава, а чувството за хумор помага на децата да са по-умни, здрави и...
Прочетено: 17317 пъти
Хапането в ранна детска възраст
Подрастващите правят най-сладките неща – от неочаквани прегръдки, през...
Прочетено: 25340 пъти
Как да помогнем на детето да слуша с разбиране
Първото и основно правило е да говорите на детето си постоянно. В първите...
Прочетено: 11000 пъти
Дървото на порасналите в София
"Академия за родители" кани вече "пораснали" бебета и техните родители...
Прочетено: 1875 пъти
Съвети, които бременните жени искат да получат
Има една тенценция и тя е, че колкото по-голямо става коремчето ти, толкова повече...
Прочетено: 2446 пъти
Основни акценти в храненето на деца от 1 до 3 години
Според Световната Здравна Организация, първите 1000 дни от живота на детето, са...
Гледано: 26 пъти
Родителската любов и възпитанието на децата
Има много теории за детското възпитание, организират се много семинари и лекции...
Гледано: 7 пъти
Как да възпитаме детето да бъде грижовно
 Често възприемаме и свързваме подрастващите само с „Аз!“ и „Мое!“,...
Прочетено: 2459 пъти
Тайната да отгледаш добре възпитано дете - част 1
 Ключът към доброто отношение и дисциплина е да научите детето да се...
Прочетено: 17232 пъти
Тайната да отгледаш добре възпитано дете - част 2
3. Научете ги да бъдат търпеливиНикой не обича да чака, особено малките деца....
Прочетено: 8004 пъти
8 важни урока, на които ни учат холандците
Всяка култура има своите уникални, красиви и правилни по своему разбирания за...
Прочетено: 1980 пъти
Защо за бебетата е важно да скучаят
Живеем във време, в което всички сме онлайн. Непрекъснато. Независимо дали вървим...
Прочетено: 1055 пъти
Безопасни ли са топлите вани по време на бременност?
В сезона на минусовите температури, е напълно естествено да бленуваме...
Прочетено: 259 пъти
Домашни задължения спрямо възрастта - как да помогнем на децата да бъдат...
Мръсни чинии.Разхвърляни стаи.Неоправени легла.Играчки в хола.Има дни, в които...
Прочетено: 320 пъти
Бременна през зимата: предизвикателства
Студените месеци могат да бъдат истинска зимна приказка, но когато си бременна,...
Прочетено: 467 пъти
Ограниченията ли са ключът към щастливо детство
Децата днес са емоционално неподготвени за живота, за което са отговорни...
Прочетено: 369 пъти
5 начина да научите детето си да взема правилни решения
С времето идва моментът, в който трябва да се освободите от майчиния си контрол...
Прочетено: 516 пъти
4 неща, които е добре да направите в сезона на алергиите
Винаги е прекрасно, когато дойде пролетта, студът си отиде и даде път на...
Прочетено: 438 пъти
4 съвета как да се насладите на майчинството максимално
Повечето млади и зелени двойки, проходили наскоро в брака и семейния живот се...
Прочетено: 816 пъти

Актуално
Най-предпочитаните имена през 2018 г. Виж
Танцуваме и играем в Виж
Големи чудеса за малките герои Виж