Ограниченията ли са ключът към щастливо детство

От 28.01.2019, видяно 387 пъти
Децата днес са емоционално неподготвени за живота, за което са отговорни множество фактори от новото време. Както знаете, мозъкът ни е податлив на стимулация и се развива непрекъснато. Чрез заобикалящата ни среда ние или го развиваме и го правим „по-силен“ или не. И макар да не искаме да е така, се получава това, че ние тласкаме мозъците на децата ни в грешната посока. Ето защо:  
 
1. Технологии
В днешно време използваме технологиите като „безплатна бавачка“, която обаче е всичко друго, но не и безплатна, дори напротив – цената ѝ е много висока. Заплащането е нервната система на децата ни, тяхната възможност да проявяват внимание и търпение, да се борят за постигането на целите и желанията им. В сравнение с виртуалната реалност, ежедневието, реалният живот е скучен. В него липсват визуалните стимулации, специални ефекти и екплозии, като на тяхно място децата получават обикновени човешки гласове и ситуации. След часове прекарани във виртуалната реалност, възприемането на информация по стандартния начин, който всички знаем, става изключително трудно за децата, тъй като техният мозък е свикнал да откликва на високо ниво на визуална стимулация – това е и причината децата да не се справят и да нямат интерес в училище. Неспособността им да възприемат по-ниски нива на стимулация прави децата чувствителни и отваря голяма пропаст между тях и образователната система. Технологиите също така създават и емоционаллна пропаст – пълното внимание и отдаденост на родителите към децата е основната съставка, от която се нуждае детският мозък. За жалост, тенденцията е те все по-рядко да го получават. 
 
2. Децата получават всичко, което поискат, на момента, в който са го поискали
„Гладен/а съм“ – „Сега ще спрем да купим нещо“
„Жаден/а съм“ – „Ето - вендинг машина“
„Скучно ми е“ – „Ето, поиграй си с телефона ми“
Способността да се отложи задоволяването на нуждите е изключително важна и е в основата на бъдещия успех. Имаме най-добрите намерения – да направим децата ни щастливи. НО, за жалост, това което правим, е че, да, правим ги щастливи на момента, даваме им това, което искат, но по този начин, ги обричаме на нещастие в дългосрочен план. Да си способен да проявиш търпение за задоволяването на дадена потребност, означава да можеш да функционираш под стрес. Децата ни стават все по-неадаптивни и неспособни да се справят в стресови ситуации – огъват се при най-малката пречка и трудност, което в дългосрочен план, ще се превърне в пречка за тяхното развитие и успех.  Неспособността да проявяват търпение се проявява в училище, ресторанти, магазини – във всеки един момент, в който детето чуе „Не!“, по простата причина, че родителите по този начин са развили мозъка на детето – то очаква задоволяване на тяхната потребност и я очаква веднага. 
 
3. Децата управляват света 
„Синът ми не обича зеленчуци“, „Дъщеря ми не обича да си ляга рано“, „Синът ми не закусва – не му харесва“, „Дъщеря ми не обича да си играе с играчки, но е много добра на таблета“, „Синът ми отказва да се облича сам“, „Ами явно я мързи да се храни сама“. 
Това са реални изказвания на родители, които чувам постоянно. Откога децата диктуват какво да правят родителите? Ако оставим нещата в техни ръце, то те ще ядат само сладко и Мак Доналдс, ще гледат телевизия, ще играят на таблета и няма да си лягат до момента, в който просто не заспят над устройството от преумора. Правим ли услуга на децата като им даваме това, което искат, макар да знаем, че то е вредно за тях? Без правилно хранене и достатъчно сън, децата отиват на училище нервни, раздразнителни и невнимателни. В допълнение им предаваме и грешното послание, а именно, че могат да правят каквото поискат, когато поискат и могат да не правят това, което не им харесва и не искат. Коннцепцията „трябва да го направиш“ липсва. За жалост, в живота за да постигнеш нещо – трябва да се бориш и да правиш това, което трябва, а то не винаги съвпада с това, което искаш. Например, ако детето иска да бъде отличник, то то трябва да учи много. Ако иска да е успешен футболист, трябва да тренира всеки ден. Децата знаят много добре какво искат, но трудността идва в постигането, тъй като те нямат нужното постоянство и търпение за да го постигнат. А това оставя желанията им неосъществени и тях самите – разочаровани и незадоволени. 
 
4. Неограничено забавление
Създадохме неествестествена среда за децата ни, изпълнена със забавления. Няма скука. В мига, в който стане тихо, тичаме при тях за да ги занимаем с нещо, защото иначе си мислим, че не си изпълняваме правилно родителските задължения. Живеем в два различни свята – децата имат своя „забавен“ свят, а ние „работен“. Защо не искаме от децата да помагат в домакинството, с прането? Да си прибират играчките? Това са обикновени, монотонни, ежедневни задачи, които в същото време тренират мозъка да бъде в режим на работа, да функционира при моменти на скука. А тази функция е същата, която в последствие им помага да учат. Защото когато трябва да се научат да пишат, те ще кажат „Не мога. Много е трудно. Скучно  ми е“. Защо? Защото с непрекъснато задоволяване и забавление, мозъкът не се тренира на работа. 
 
5. Ограничени социални контакти
Всички сме заети. Много. И даваме на децата ни устройства, който занимават и тях. Преди децата играеха навън и в естествена среда тренираха и усвояваха социалните си умения. Днес, технологиите са заменили времето навън. Същите направиха и родителите по-малко „тук“, в настоящия момент с детето , на линия за разговори и социални занимания. В следствие децата ни изостават... технологиите и джаджите не могат да развият у децата добри социални умения. Успешните хора имат страхотни социални умения. Това е приоритет.  Мозъкът, както всеки друг мускул се тренира. Ако искате детето да може да кара колело – учите го как да кара колело. Ако искате детето да може да чака – учите го на търпение. Ако искате детето ви да бъде социално – учите го на социални умения. Същото се отнася за всяко умение – без разлика. 
Можете да промените изцяло живота на детето ви, ако тренирате мозъка му, за да може той успешно да функционира в социален, емоционален и академичен аспект. Ето и някои примери как: 
 
1. Намалете технологиите и изградете трайни емоцинални връзки с детето
Изненадайте ги с цветя, усмихвайте се, гъделичкайте се, оставете им сладка бележка, изненадайте ги с нещо, което ще ги зарадва, танцувайте, бийте се с възглавници, пълзете заедно. Играйте, вечеряйте заедно, споделяйте разходки и приключения.
2. Тренирайте търпение, чрез отложено задоволяване на желанията им
- Накарайте ги да почакат. За тях е полезно да им е скучно – скуката е пръв приятел на креативността.
- Увеличете времето, което дели „Искам“ от „Получавам го“. 
- Отбягвайте доколкото е възможно употребата на технологични „залъгалки“ в коли, ресторанти, и др. Вместо това говорете и играйте игри. 
- Ограничете похапването на вредни храни 
3. Не се притеснявайте да поставяте граници
Нека всяка активност си има отредено време – кога се вечеря, закусва, спи, кога може да се играе на телефона, да се гледат филми. Да си родител е трудно – трябва да сте креативни и да накарате детето това, което е правилно, защото в повечето случаи то е точно обратното на това, което те искат. Децата имат нужда от здравословна храна. От разходки. От сън. Опитайте се да превърнете нещата, които не харесват, в нещо забавно и емоционално ангажиращо. 
4. Научете децата да вършат монотонна работа още от малки 
Нека сгъват прането с вас, нека сами си подреждат играчките, да ви помагат в разтоварването на покупките, в подреждането на масата, в оправянето на леглото и др. Макар в „работа“ това е време, което прекарвате заедно – забавлявайте се в процеса на работа, така мозъкът им ще се научи да разпознава работата като нещо положително. 
5. Развивайте социалните им умения
Учете ги да споделят, да печелят, да губят, да могат да правят компромиси, да знаят кои са „вълшебните думички“, да знаят как да отправят и да получават комплименти. Децата са като попивателни гъби – приемат и възприемат това, което им подадеш, затова обичавайте децата и техния мозък, докато все още можете. 
 
Автор: Виктория Прудей
Как да започнем да приучаваме детето си да ползва гърне
Дръжте гърнето на удобно място, до което детето стига лесно. Родителите следва да...
Гледано: 4160 пъти
Какво включва таблица за награди
Таблицата следва да обхваща ограничен период от време, обикновено около седмица,...
Гледано: 102 пъти
Как се използва таблицата за награди
Хваленето и окуражаването са най-добрият начин да научите детето си как да се...
Гледано: 95 пъти
Видове награди в таблицата за награди
Всяко дете е различно, ето защо е важно да изберете награда, която му е по сърце....
Гледано: 96 пъти
Как да ограничим телевизията
Телевизията е пасивна медия. Детето Ви няма да научи от нея толкова, колкото би...
Гледано: 115 пъти
Дифтерия - Ваксини в детската възраст
Дифтерията се причинява от бактерии, които се развиват в устната кухина и гърлото...
Гледано: 258 пъти
Хемофилус инфлуенце тип Б - Ваксини в детската възраст
Преди появата на ваксината срещу хемофилус инфлуенце тип В, това е основният...
Гледано: 73 пъти
Заушка - Ваксини в детската възраст
Паротитът протича относително леко с подуване в областта на бузата и горната...
Гледано: 75 пъти
10 грешки във възпитанието, които все някога правим
1. Липсата на правила. Децата имат нужда и очакват от нас ред и правила за...
Гледано: 2343 пъти
Нещата, за които избягваме да говорим с нашия петокласник
Наркотици, алкохол, тютюмопушенеСтрува ви се рано да говорим за това? Та децата са...
Прочетено: 4634 пъти
Секс за първи път
Секс за първи път. Какво трябва да се знае.Технически, при първия секс...
Гледано: 418783 пъти
Възпитанието
Една от най – необятните теми, личният ни живот зависи от нея, както и радостите...
Гледано: 404 пъти
Десет грешки във възпитанието, които все някога правим
В идеалния случай един родител трябва да притежава безгранично търпение,...
Гледано: 2651 пъти
Принципи на дисциплината
Една от най-важните и същевременно най-трудната задача на родителите е...
Гледано: 386 пъти
Децата и телевизията
Днес всяко едно домакинство разполага с телевизор и компютър с достъп до...
Гледано: 421 пъти
Допустимо гледане на телевизия според възрастта
Допустимо време за гледане на телевизия според възрастта  До 2 годишна...
Гледано: 1166 пъти
Различните стилове родителство - авторитарен
“За да разберем конкретните индивидуални прояви, трябва да разглеждаме...
Прочетено: 3347 пъти
Различните стилове родителство - разрешаващ и дезангажиращ
Видове родителски стил и ролята им в развитието на детето.“За да разберем...
Прочетено: 3902 пъти
Различните стилове родителство - авторитетен
Видове родителски стил и ролята им в развитието на детето.“За да разберем...
Прочетено: 3176 пъти
За възпитанието и самодисциплината или как да говорим на един език с децата си
Вие искате детето ви да стане възрастен човек, способен самостоятелно да играе...
Гледано: 1593 пъти
Приучване за ползване на гърне
Много родители са несигурни кога да започнат приучването за ползване на гърне....
Прочетено: 21560 пъти
Правилно нервно психично развитие – що е то Пренатално възпитание
“Нима не тогава аз усвоявах всичко, с което сега живея, и усвоявах толкова...
Прочетено: 3043 пъти
Главоболие при малките деца
Децата често ги боли глава. Обикновено казват „главата ме боли“. Когато това...
Прочетено: 2414 пъти
Трета сливица - за и против оперативното й отстраняване
Какво представлява третата сливица ?Третата сливица е част от общата система на...
Гледано: 4120 пъти
Пневмонии
Какво представляват пневмониите ?Възпалително заболяване, което засяга белия...
Гледано: 2019 пъти
Сексът като тема „табу” между тийнейджъри и родители
В нашия културен контекст обсъждането на темата за „сексуалността” между...
Прочетено: 2836 пъти
Как да подходим към детето, за да формираме у него здравословни навици за хранене...
 Сладките храни и десертите както и газираните напитки са неизменна част от...
Прочетено: 2451 пъти
Когато бабите и дядовците помагат в отглеждането на внуците
Бабите и дядовците имат значима роля в развитието на внуците си. Като традиционни...
Прочетено: 12998 пъти
Разстройство с дефицит на вниманието или хиперактивност
Това разстройство е познато още като Синдром на дефицит на вниманието с...
Прочетено: 2501 пъти
Справяне с някои затруднения при отглеждане на свръхактивно дете
Синдромът на дефицит на вниманието с хиперактивност /ДВСХ/ е нарушение, което се...
Гледано: 708 пъти
Тийнейджърите и субкултурите
Семейството, връстниците и близките имат голямо значение за юношите и оформят...
Прочетено: 1817 пъти
Свръхамбициозните родители и техните деца
Американският психолог Маделин Ливайн идентифицира в своята книга растяща...
Прочетено: 2359 пъти
Амбицията на родителите и проекцията й върху децата
Темата за родителските амбиции, тяхната реализация и последици е многоаспектна...
Гледано: 482 пъти
Теории за развитието на морала
Възпитанието на морални ценности е сериозна грижа в съвременното общество....
Прочетено: 3537 пъти
Как да реагираме, когато детето се държи неуважително?
В определен етап от развитието си всяко дете проявява нахалство и дързост към...
Прочетено: 2860 пъти
Когато родителите са на различни мнения по въпросите за възпитанието на децата
Във всички семейства понякога се случва да има разминаване във вижданията на...
Прочетено: 3245 пъти
Стратегии за отглеждане на деца с труден темперамент
Децата се раждат с вроден темперамент – предпочитан стил за свързване с хората...
Прочетено: 1566 пъти
Как влияе захарта върху децата?
Децата ни ядат това, което ядем ние самите и което се консумира традиционно в...
Гледано: 718 пъти
Възпалено гърло
Възпаленото гърло може да бъде причинено от бактерии или вирусни инфекции. В...
Прочетено: 1353 пъти
Как да възпитаме детето си, без да стигаме до бой?
Много родители твърдят, че не обичат да поступват децата си, но не знаят какво...
Прочетено: 4266 пъти
6 начина да бъдем по-добри родители
Да отглеждаш дете е едно голямо приключение. Понякога, вечер, след като всички са...
Прочетено: 9911 пъти
Как да помогнете на децата ви да се сближат помежду си
Всеки, който има в семейството си две деца, сигурно е запознат с честите им...
Прочетено: 10807 пъти
Ваксини в детска възраст
Имунизациите са начин за предпазване от тежки заболявания. След имунизиране,...
Гледано: 4820 пъти
Възрастови разлики при децата
След раждането на детето, времето направо започва да лети. Още преди да сте...
Прочетено: 38683 пъти
Задължителни и пожелателни ваксини - част 3
Първо задължително се подава сигнал към личният лекар. Той алармира в...
Гледано: 4596 пъти
По какво се различава детството на родителите от това на децата им?
Скъпи дечковци, помните ли добре детството си? Кой е най-яркият ви спомен? Едно...
Прочетено: 2265 пъти
Диарични симптоми при децата - част 1
Диарията представлява отделяне на голям брой воднисти или кашави изпражнения,...
Гледано: 3219 пъти
15 забавни неща, които да правите с бебето - част 2
Знаете, че е важно да играете с бебето си – играта ви заедно е не само...
Прочетено: 3869 пъти
Помогнете на детето си да е по-независимо
Колкото повече расте вашето дете, толкова повече осъзнава, че е отделен индивид. С...
Прочетено: 25255 пъти
Агресията при децата - част 1
Гневът е силна емоция, която завладява човек, тогава когато пред изпълнението на...
Гледано: 3386 пъти
Агресията при децата - част 2
Когато децата не знаят какво е провокирало емоцията им, добре е родителят да...
Гледано: 4215 пъти
Глутенът и чувствителността към глутен в детска възраст
Глутенът е сборен термин за протеини, които се съдържат в някои зърнени култури...
Гледано: 1070 пъти
Помогнете на детето си да бъде по-благодарно
Благодарни ли са децата за това, което имат и това, което получават? А искате ли да...
Прочетено: 2967 пъти
Туберкулоза в детска възраст
За съжаление в днешно време все по-често се сблъскваме с това опасно заболяване....
Гледано: 18 пъти
Как да развием чувство за хумор в децата
Смехът сближава, а чувството за хумор помага на децата да са по-умни, здрави и...
Прочетено: 17347 пъти
Хапането в ранна детска възраст
Подрастващите правят най-сладките неща – от неочаквани прегръдки, през...
Прочетено: 25372 пъти
Как да помогнем на детето да слуша с разбиране
Първото и основно правило е да говорите на детето си постоянно. В първите...
Прочетено: 11027 пъти
Дървото на порасналите в София
"Академия за родители" кани вече "пораснали" бебета и техните родители...
Прочетено: 1900 пъти
Как да помогнем на детето да бъде по-организирано
Около повечето деца цари пълен хаос и липса на организация, и това е нормално. Но...
Прочетено: 23780 пъти
Защо не е добре тийнейджърите да пият кафе и енергийни напитки
Сред всички напитки, съдържащи кофеин, най-популярни сред тийнейджърите са...
Гледано: 22 пъти
Профилактика на кариес в детската възраст
 Правилното осъществяване на профилактиката зависи от създаването на...
Гледано: 10 пъти
Основни акценти в храненето на деца от 1 до 3 години
Според Световната Здравна Организация, първите 1000 дни от живота на детето, са...
Гледано: 26 пъти
Родителската любов и възпитанието на децата
Има много теории за детското възпитание, организират се много семинари и лекции...
Гледано: 7 пъти
Как да възпитаме детето да бъде грижовно
 Често възприемаме и свързваме подрастващите само с „Аз!“ и „Мое!“,...
Прочетено: 2484 пъти
Тайната да отгледаш добре възпитано дете - част 1
 Ключът към доброто отношение и дисциплина е да научите детето да се...
Прочетено: 17258 пъти
Тайната да отгледаш добре възпитано дете - част 2
3. Научете ги да бъдат търпеливиНикой не обича да чака, особено малките деца....
Прочетено: 8025 пъти
8 важни урока, на които ни учат холандците
Всяка култура има своите уникални, красиви и правилни по своему разбирания за...
Прочетено: 1998 пъти
Защо за бебетата е важно да скучаят
Живеем във време, в което всички сме онлайн. Непрекъснато. Независимо дали вървим...
Прочетено: 1080 пъти
Как да направите прехода от кошарката към детското легло по-лесен
Има много и различни начини да помогнете на детето ви в прехода от кошарата към...
Прочетено: 298 пъти
Домашни задължения спрямо възрастта - как да помогнем на децата да бъдат...
Мръсни чинии.Разхвърляни стаи.Неоправени легла.Играчки в хола.Има дни, в които...
Прочетено: 340 пъти
Ограниченията ли са ключът към щастливо детство
Децата днес са емоционално неподготвени за живота, за което са отговорни...
Прочетено: 387 пъти
5 начина да научите детето си да взема правилни решения
С времето идва моментът, в който трябва да се освободите от майчиния си контрол...
Прочетено: 546 пъти
4 съвета как да се насладите на майчинството максимално
Повечето млади и зелени двойки, проходили наскоро в брака и семейния живот се...
Прочетено: 886 пъти

Актуално
Най-предпочитаните имена през 2018 г. Виж
Танцуваме и играем в Виж
Големи чудеса за малките герои Виж