Афтите - как да ги лекуваме?

От 12.02.2014, видяно 3658 пъти

Около 1 на всеки 5 души редовно получава афти, което може да причини истинска болка при хранене, пиене, а дори и при миене на зъбите. Тези малки отворени рани в устата не трябва да се пренебрегват само защото са относително чести.

Лечение

Повечето афти заздравяват сами в рамките на няколко дни до няколко седмици. Ако детето ви се оплаква от болки по време на този период, предлагайте болкоуспокоителни  средства без рецепта като панадол и ибупрофен. За да облекчите състоянието, можете да предложите на детето да изплакне устата си с подсолена вода или разреден разтвор на водороден прекис (кислородна вода).

Ако афтите не се подобрят за няколко седмици или продължават да се появяват е добре да посетите лекар или зъболекар. Той може да ви предпише локално лекарство или специална вода за уста за лекуване на афти.

Когато ви е предписано локално лекарство, използвайте памучен тампон, за да нанесете малко количество от него. Уверете се, че детето ви не яде и не пие в продължение на най -малко 30 минути, за да не се отмие лекарството.

Грижа за афтите

Помогнете на детето си афтите да бъдат по-малко болезнени и да не се появяват твърде често, като го насърчите да:

  • избягва яденето на абразивни храни като чипс и ядки, които могат да раздразнят венците и други деликатни тъкани в устата;
  • се старае да мие и изплаква зъбите си с паста за зъби и вода за уста, които не съдържат SLS;
  • използва само четка за зъби с меки косми и внимава да не четка твърде активно;
  • избягва всякакви храни, към които то е алергично;
  • избягва пикантни, солени и кисели храни (като лимони и домати ), които могат да влошат болезнените афти в устата.

Въпреки, че те със сигурност може да са съпроводени с болка, в повечето случаи, афтите не са огромен проблем. Много хора са се научили да се справят с тях - и вашето дете също ще се справи.

Източник:

http://familydoctor.org/familydoctor/en/health-tools/search-by-symptom/mouth-problems-infants-children.printerview.all.html

http://kidshealth.org/parent/general/aches/canker.html#

Автор: д-р Ружа Панчева

Коментари ()
Трябва да сте логнат потребител, за да можете да коментирате.

Актуално
Най-предпочитаните имена през 2018 г. Виж
Танцуваме и играем в Виж
Големи чудеса за малките герои Виж