Афтите - кога се появяват ?

От 12.02.2014, видяно 1621 пъти

За афтите

Известни още като афтозни язви, афтите са малки язви, които могат да се появят във вътрешността на бузите и устните, в основата на венците и на или под езика. За разлика от херпесите, афтите не са заразни – поради това целувки не могат да ги разпространят.

Въпреки, че афтите не са заразни  има склонност  за появата им в определени семейства. Не се знае точно какво причинява афтите, но много фактори могат да поставят детето в риск. Диетата може да играе роля. Хората, които имат хранителни дефицити от фолиева киселина, витамин B12 и желязо често имат завишен риск за образуване на афти, както и тези, които имат хранителни алергии. Афтите могат също да са свидетелсто за проблеми с имунната система.

Травми в устата, като ухапване по вътрешната страна на устните или дори твърде активното четкане на зъбите уврежда деликатната лигавицата в устата. Това допринася за развитието на афти. Дори емоционален стрес може да бъде фактор. Някои момичета и жени откриват, че ги  получават в началото на техните менструални периоди.

Признаци и симптоми

Афтите обикновено се появяват под формата на кръгли, болезнени отворени рани, които имат бяло или жълтеникаво покритие и червен " ореол " около тях. Имат склонност да бъдат малки (от 1 до 6мм) и плитки, но понякога могат да бъдат по-големи и по-дълбоки. Най-често, афтите се появяват поединично, но може да се появят и в малки групи. Понякога в мястото на излизане на нова афта, преди появата й, има усещане за парене или тръпнене.

Афтите обикновено не са придружени от други симптоми (като повишена температура и подуване на лимфните възли). Ако обаче има попдобни придружаващи симптоми, това може да бъде признак на друго заболяване, за което трябва да се направят изследвания.

Афтите заздравяват за около 2 седмици. През това време, те могат да бъдат болезнени, въпреки че първите 3 до 4 дни обикновено са най-лошите. Освен ако не са много големи или дълбоки, те обикновено се излекуват без белези.

Ако детето ви има афти, които траят по-дълго от 2 седмици или то не е в състояние да яде или пие заради болката, обърнете се към вашия лекар. Обърнете се към лекар и ако афтите се появяват повече от два или три пъти в годината.

Източник:

http://familydoctor.org/familydoctor/en/health-tools/search-by-symptom/mouth-problems-infants-children.printerview.all.html

http://kidshealth.org/parent/general/aches/canker.html#

Автор: д-р Ружа Панчева

 

Коментари ()
Трябва да сте логнат потребител, за да можете да коментирате.

Актуално
Най-предпочитаните имена през 2018 г. Виж
Танцуваме и играем в Виж
Големи чудеса за малките герои Виж