Гастроентерит

За остър гастроентерит говорим, когато има промяна в консистенцията на изхожданията - по-точно те стават кашави или течни, типично повече от 3/24 часа съпроводени или не с повръщане. Най-често той се преодолява за 7 дена, но във всеки случай продължава не повече от 14 дена. Причинителите са най-често вируси и по-рядко бактерии. За възрастта под 5 години особено тежко протичат ротавирусните гастроентерити и то през зимните месеци.

При това заболяване, най-важно е да се прецени дали има риск от обезводняване на детето. Наличието на повръщане може да влоши състоянието, поради утежняващия му ефект върху обезводняването и поради затрдуняването приема на течности през устата с цел възстановяването на загубите.

Лечението трябва да започне още в дома. 

Важна стъпка в лечението на диарията е приложеието на пробиотици. Малка част от тези, киото се намират на пазара са с доказан ефект. 

Ако обаче обезводняването прогресира, детето има многократни изхождания или повръщания на 24 часа и степента на обезводняване напредва има коремна болка, която е значителна, обезателно трябва да се потърси консулт със специалист.


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара

Актуално
Най-предпочитаните имена през 2018 г. Виж
Танцуваме и играем в Виж
Големи чудеса за малките герои Виж