Въпрос от ИВЕЛИНА:

След раждане напълнях доста и едно от нещата които си докарах е рефлукс след лечение нещата позатихнаха ,но не се чувствам излекувана. Знам, че трябва да сваля килограмите и да не ям някои храни. Какво ще ме посъветвате?

Отговор:

Здравейте,
Благодаря Ви за въпроса!
Разбирам, че сте притеснена. Виждам, че сте положили усилие, за да преодолеете проблема и до известна степен сте успяла.
Наистина е важно килограмите Ви да станат по-малко или поне да са по-близки до първоначалните. Имайте предвид, че е препоръчително това да не става изведнъж. Ако целите траен ефект върху здравето и благосъстоянието си, е добре това да се случи внимателно и постепенно – не повече от 2 килограма за месец. Изборът на храна е също важен за рефлукса, за който говорите. Добре е да избирате нискокалорични, но и недразнещи храни, да се храните бавно, да сдъвквате храната много пъти, да избягвате газирани напитки, да имате многократен прием на храна, последното хранене вечер да е поне 2 часа преди лягане. За точния режим и видове храни можете да се посъветвате със специалист-диетолог или гастроентеролог.
Дано всичко това Ви е от помощ.


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара