Въпрос от Мирослав Иванов:

Здравейте д-р Станева, интересно е да споделите, какъв трябва да е приема при многоплодна бременност?

Отговор:

Здравейте,

Благодаря Ви за въпроса.
Наддаването натегло е важно за всяка бременност, но той е от особено значение за бременностите с повече от едно дете. Подоходащото наддаване на тегло намалява риска от преждевременно раждане.
Заедно с това е важно да не се прекалява Ако имате двуплодна бременност, приемът е завишен в сравнение с едноплодната бременност- необходими са 20-30% повече от обичайния прием калории преди забременяването, т.е. около 600-1000 ккал вповече. Това означава, че към храната, според срока на бременноста е добре да добавите през първите месеци калории, които отговарят на 2 чаши мляко, вторият- още 100гр. сирене или 100гр. месо,третият-допълнително 1яйце и чаша кисело мялко или 100гр.месо, 100гр.извара, 50гр ядки.
Най-добрият критерий е да слените теглото си като най-добър ориентир за калорийния прием. Според препоръките на Американския асоциация по бременност, е препоръчително първият триместър да се наддаде 1,8-2,7кг, вторият и третият триместър- по 700 гр на седмица. Ако до 24 седмица се наддаде 11 кг, щансът за преждевременно раждане намалява.Общо за цялата бременност е добре да се наддаде 16 до 20 кг.
При положение, че теглото Ви преди раждането, обаче е по-ниско , можеби ще се наложи още малко завишаване на енергийния прием и на наддаването.
Надявам се, че тази ориентировъчна информация ще Ви е полезна.


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара