Въпрос от Djeit:

Какво представлява любовта? Защо е толкова неустоима? Защо въобще има любов и кой орган от тялото ни  точно усеща любовта?

Отговор:
Привет. Благодарим за така зададения въпрос. Темата за любовта е извековна и навярно още в момента, когато това чувство е завладяло хората за първи път са започнали опитите то да бъде разгадано. По настоящем много професионалисти от различни клонове на науката продължават да експериментират в търсене на обяснение относно това – какво представлява любовта. Едни учение – биолози, клинични психолози и невропсихолози твърдят,  че любовта представлява интензивна емоция, която се получава в следствие от конкретни взаимовръзки в мозъчната кора, които повлияват отделянето на различни по вид хормони и невротрансмитери в степен, която многократно надвишава обичайната. Поради тази причина сред колегите психолози витае разбирането, че любовта е психоза – лудост, върху която човек няма власт. Различни учени от други клонове на науката твърдят, че любовта обитава черния дроб (източните философски и религиозни течения), сърцето (най-често срещана идея в литературата) и дори стомахът, поради специфичното усещане, което наподобява пърхане на пеперуди. Все още единствено невропсихолозите са публикували научно обосновани изследвания, в които наблюдават начина, по който се променя мозъчната активност в следствие на влюбването. На въпросът „Защо има влюбване“ не се чувствам компетентен да отговоря, но си мисля, че влюбването е една интензивна емоция, която е част от човешкото съществуване и в случай, че любовта е споделена, включително може да осмисли целия живот. Често пъти се случва човек да си мисли, че влюбването е безнадеждно, и че в случай, когато не е споделено - нищо не си заслужава. Е, повярвайте това далеч не е истина. Също като всяка друга емоция и влюбването се преживява многократно, изчерпва се и се трансформира. 
Надяваме се, че с казаното сме успели да хвърлим малко светлина по въпроса с влюбването и сме допринесли за това да не губите надежда. Специални пожелания за пролетно настроение и много успехи.

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара