Въпрос от Rumqna Aleksandrova:

Здравейте, Родих инвитро в 30 г.с. с тежка преекламсия претеинория, раздвижени биохимични показатели = 26/27 г.с., износ на белтък. Бебето ми се роди 725 в кувиоз 7 дни, след това почина от РДС. Преди това ми бяха направени консултации с невролог, но не беше открита причина за високото кръвно налягане. Терапия с допегит 4 таблетки на ден, магнери 4 и дозофарм. Въпроса ми е при следващата бременност, какво да направя за да избегна фаталния край?

Отговор:
Здравейте, Румяна,
Съжалявам, че сте преживели всичко това. За жалост, обаче не бих могла да бъда много точна по отношение на съветите за намаляване на риска от подобни усложнения при следваща бременност.
На този етап се счита, че жените с предходна прееклампсия са изложени на повишен риск от такава и други неблагоприятни последствия за следваща бременност. Степента на този риск е в зависимост от гестационната възраст по време на началото на заболяването, тежестта на заболяването и наличието или липсата на съществуващи нарушения на здравето. 
Поради всички тези причини е важно да се направи много прецизна преценката на състоянието Ви от проследяващия Ви акушер-гинеколог и да се отправят конкретни препоръки преди евентуалното забременяване . 
Поздрав,
Д-р Панчева

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара