Въпрос от petq:

Аз съм в 34 г.с. на 39 години. Втора рискова бременност-пак секцио ми предстои, но наддадох много килограми-от 65 станах 95 дотук. Мога ли да започна някаква диета защото се притеснявам да не започна да вдигам кръвно. Моя наблюдаващ смята че било всичко нормално и да не гладувам, но аз не смятам така. Кажете ми какви спешни мерки да взема, моля ви. Благодаря предварително.

Отговор:
Здравейте, Петя,
През последния месец на бременността имате нужда от храна, която като калории не надвишава повече от една допълнителна закуска храненето на жена, която не е бременна. Такава допълнителна закуска например е 1 чаша кисело мляко, филия-филия и половина хляб, парче месо, 1 домат. Моля имайте предвид, ще храните, които е добре да консумирате, трябва да съдържат пълноценни белтъчини-риба, мляко, не мазни меса, както и плодове и зеленчуци, пълно зърнест хляб, които носят витамини и баластни вещества. Не бива да консумирате много мазни и високо калорични храни. По-важно е балансираното хранене, а не точното наблягане на определени продукти.
Може би е добре да се консултирате със специалист по хранене и диететика и да изготвите режим, който да е оптимален и съответстващ на Вашите вкусови предпочитания.
Поздрав, 
Д-р Панчева

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара