Въпрос от Iva:

Искам да Ви попитам ако можете да ми отговорите на въпросите: Първа Бременност ми е ще мога ли да стигна до болницата за 3 часа защото съм от Козлодуй, а мисля да раждам в МБАЛ "Авис Медика" в Плевен и ни притеснява дали ще стигнем навреме? И още един въпрос: Как трябва да спи бебето по гръб или на една страна?

Отговор:
Здравейте, 
Благодаря Ви за въпроса!
Много хубаво е, че очаквате дете. При раждането на бебето понякога целият процес завършва по-бързо, а понякога по-бавно. По-голям е шансът да успеете да стигнете до болницата ако тръгнете при първите симптоми на започващо раждане-при изтичане на околоплодната течност или при зачестяване на контракциите. Дори при тези обстоятелства, обаче не е сигурно, че ще успеете. Можеби ще е добре да знаете координатите и на по-близки до Вас родилни отделения, за да бъдете сигурна, че няма да има изненади.
По отношение на спането на детето, на този етап е добър вариант то да се слага да спи на една страна, като позицията на тялото се сменя-  веднъж (или един цял ден) го слагайте легнало на на лявата страна, един път (или цял ден) на дясната страна. Добре е да се уверите, че детето лежи стабилно на една страна като понякога се налага да сложите зад гърба му възглвничка или одеало.
Надявам се, че тези отговори ще са Ви от полза.
Поздрав, 
Д-р Панчева

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара