Въпрос от doni:

Цикълът ми е 2-3 дни. Кога може да настъпи горе долу овулацията ми. Знам, че при нормални 7 дни цикъл овулацията настъпва на 14 ден, а при мен как да я сметна като се има предвид, че ми идва на 22-23 ден след последната менструация. Искам с моя приятел да си имаме детенце, но вече 4 месеца не става. Защо?

Отговор:

Здравейте, Дони,
Понякога забременяването отнема повече време от очакваното и това е нормално. Сперматозоидите са оплодителноспособни 24 часа, а яйцеклетката около 2-3 дни, така че пълното съчетание на двата фактора понякога отнема повече от няколко месеца- дори една и повече години. Така че не губете надежда, съвсем в началото на опитите сте.
Когато отчитаме продължителността на менструалния цикъл, броим от първия ден на последната менструация до първия ден на следващата менструация. Най-сигурен период за оплодителната способност на яйцеклетката е 14 дена преди поредния цикъл. Това, разбира се няма как точно да се изчисли. Има и други методи като мерене на базална температура, изглед на секрет от влагалището, които са по-сложни за обяснение.

 

Поздрав,
Д-р Панчева


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара