Въпрос от emiliq:

Как да разбера, че започва раждането?

Отговор:
Здравейте, Емилия,
Раждането при всяка жена е уникалнo, различава се дори при поредни бременности. В някои случаи, раждането е в рамките на няколко часа - или по-малко. В други случаи, то може да подложи на изпитание Вашата физическата и емоционална издръжливост. Няма как да знаете как ще протече раждането Ви, докато не се случи. Можете да се приготвите, обаче, за типичната последователност от събития.
 
В началото на раждането маточната шийка се изглажда и разширява, за да се даде възможност на бебето да се движи в родилния канал. Това е най-дългият от трите етапа на раждане. Той е разделен на две фази. 
През първата фаза ще почувствате леко до умерено силни контракции. Те може да продължат от 30 до 90 секунди, на еднакви интервали. Тъй като шийката на матката започва да се отваря, може да забележите, че от влагалището Ви изтича гъста, жилава течност примесена със секрет от вагината и кръв. Това е известно като кървава тапа. Тя бележи началото на раждането.
 
Колко дълго трае тази фаза е непредсказуемо. Тя може да продължи часове или дори дни, особено при първо раждане. Трае често много по-кратко при последващи бременности.
 
Какво можете да направите: Докато контракциите се увеличат по интензивност и честота, зависи от Вас какво ще правите. За много жени, преждевременното раждане не е особено неприятно. Бихте могли да продължите домакинската си работа или да отидете на разходка, да гледате филм или може просто да продължи ежедневните си дейности. Във всеки случай, обаче пригответе за болницата багажа си с желаните от Вас неща. Бихте могли при засилване и зачестяване на контракциите да се насочите към самата болница, за да има време персоналът да вземе достатъчно мерки и да не се налага всичко да се прави в последния момент. 
 
През следващата фаза е време за същинската работа. По време на тази фаза шийката на матката ще се разшири до 10 сантиметра. Контракциите ще стават по-силни, по-дълги и ще се сближат. До края на тази фаза ще се почувствате така, сякаш контракциите никога няма да изчезнат напълно. Може би чувствате все по-голям натиск в гърба. Ако не сте се насочили към родилното отделение, сега е крайният момент да го сторите.  
 
Колко дълго трае: тази фаза често продължава до осем часа. За някои жени, може да е няколко часа по-дълго. За други - особено тези, които са имали предишно вагинално раждане – периодът е много по-кратък. 
Надявам се, че тази информация е стигнала до вас навреме.
Д-р Панчева

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара