Въпрос от Гергана:

Здравейте! Проблемът, който имам е, че всичко в къщи е нормално, само интимният ни живот е нарушен. Мъжът ми не ме желае. Какво ли не опитах! Опитах да разбера каква е причината, без отговор... мълчи! Аз все още го обичам, не искам раздяла, явно и той, но така не се издържа, винаги мълчи. Какво да правя? Ако можех да говоря вместо него, но не мога! Бях прекалено търпелива, разбираща, чакаща, но полза никаква. Благодаря предварително!

Отговор:
Привет. Много благодарим за зададения въпрос и се надяваме, че с отговора си ще успеем да сме ви поне мъничко полезни. Често се случва между съпружеските взаимоотношения да претърпяват различни кризи, които са закономерни и се случват при всички двойки. Едни от най-честите кризи в съпружестките взаимоотношения се случват с появата на първото дете. От една страна това се случва в следствие от промените, които настъпват в психичното и на двамата партньори – новите отговорности, допълнителните и често пъти пределно изчерпващи ангажименти покрай родителстването в ранните години, телесната промяна при жената в следствие на раждането и прочие. Друга нормативна криза в между съпружестките взаимоотношения е кризата свързана с настъпващите промени покрай изпращането на малкото дете в детската градина – това е период, който поставя на изпитание емоциите и на двамата родители, появява се темата за доброто родителстване и възпитание и като допълнение, съпругата отново се завръща на социалната сцена – започва работа, възстановява социалните си контакти и т.н.  Между тези кризи в съпружеската двойка е допустимо и често пъти случващо се да настъпят промени в интимните взаимоотношения. Имайте предвид, че желанието за интимност, както при мъжете, така и при жените е свързано, колкото с любовта, която изпитвате към партньора си, толкова и с физическото и емоционално здраве и благополучие.  Неминуемо социално икономическата криза дава своето отношение върху потентността и наличието на желание за интимност особено при мъжете. Колкото по-несигурен и неосъществен се чувства един мъж, толкова по-ниско е неговото либидо. Колебанията в либидото, особено при мъжете са обусловени освен от психологични фактори и от чисто физиологични такива, като наличието на достатъчно физическо усилие, консумацията на алкохол, тютюнопушенето, злоупотребата с други ПАВ и прочие. Спортуването и физическата активност гарантират намаляване на стреса, тонизиране на тялото и повишаване на тестостерона, което от своя страна води до повишаване на либидото. Счита се, че някои храни също допринасят за повишаване на сексуланата активност при мъжете. 
В случай, че намирате взаимовръзка между повишения стрес  и липсата на желание от страна на съпруга ви -  онова, което можем, и си позволяваме да ви посъветваме е да не внасяте допълнително напрежение през изискване и излишно настояване за случването на сексуална интимност. Онова, което си заслужава да се опитате е да осигурите за вас и съпругът ви една спокойна и пълноценна почивка, по възможност извън вкъщи. Подарете си една двудневна ваканция и се насладете на пълноценното си общуване. В случай, че тази стъпка не помогне, ви насърчаваме да се обърнете към специалист – фамилен терапевт, където с професионална помощ да съумеете да изгладите и изясните промяната във взаимоотношенията си.
Надяваме се, че с казаното сме успели да бъдем поне мъничко полезни и ви желаем успех.
 

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара