Въпрос от Rosina Todorova:

Здравейте,

Първо да изкажа огромната си благодарност за съществуването на този сайт.Толкова изчерпателна информация, никъде не мога да получа.
Не знам към кого да се обърна,затова си позволих да Ви пиша.Бременна съм в 8-мия месец/съвсем в началото/ или 32 г.с.До тук не съм имала никакви проблеми с бременността си,никакво гадене, болки, киселини,тежест,умора-нищо! От 3-4 дни вечер,като си поставя главата на възглавницата получавам замайване изведнъж.Когато главата ми е изправена е добре,като легна пак ми се завърта свят. Направих изследвания на хемоглобин,който като цяло ми е нисък паднал е на 10 от 12,а кръвното ми днес беше и по-ниско от обикновеното 100/60-беше 90/50.Храня се почти "по книга" и пия много течности.Лекарката ми каза,че е от кръвното и било много нормално,но е вече 4-тии ден, а увеличих приема на желязо и солени храни,както и вода.Живея в Египет и нямам много вяра на тукашните лекари,затова бих била много благодарна,ако имате идея,от какво се получава така, опасно ли е за мен и бебето и,какво да предприема ,за да спре.
Благодаря

Поздрави,
Росина Янкова

Отговор:

Здравейте, Росина,
Причините за замайването по време на бремнност са комплексни- от една страна ниското клръвно налягане влошава притока на кислород към мозъка, а от друга ниският хемоглобин намалява възможността на кръвта да обмени кислород с мозъка. И двата фактора допринасят за причерняване и главозамайване. Съветите, които сте получили са съвсем адекватни. Добре е, заедно с това, да избягвате резки движения, ставания, обръщания, тъй като тогава шансът да Ви се замая главата е по-голям. Ефектът на железния препарат няма да настъпи моментално, а до след 1месец, така че в момента разчитате предимно на солените течности. По отношение на бебето-няма съществени рискове за неговото развитие, но е възможно след раждането хемоглобинът му да спадне по-бързо от обичайното, защото железните депа в телцето му няма да са съвсем напълнени. Поради тази причина е добре към 2-3 месец да се проследи хемоглобинът и според стойностие след това през 1 месец докато се включи месо и жълтък в храненето.
Поздрав,
Д-р Панчева


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара