Въпрос от Ина:
Здравейте :)
Носител съм на Австралийски антиген и съм бременна в 36 г.с.
Направих няколко консултации с гастроентеролиг, след което направих HBV DNA (real-time PCR). Резултата беше под 100 копия/милилитър, но това беше в 17 г.с.
Предстои ми да повтора теста.
При какви стойности е опасно заразяване на плода по време на раждане и може ли да се предотврати това? Четох за някаква ваксина, която се слага на бебето веднага след раждането, но доколкото разбрах - няма я в България."
Отговор:
Здравейте, Ина,
Хубаво е, че се интересувате преди раждането на детето Ви, какво можете да направите, за да предотвратите развитието на заболяване при него. Добре е, че според първото изследване няма данни за вирусна репликация, т.е. за активност на инфекцията. Добре е да повторите изследванията, защото понякога има обостряне през последните седмици преди раждането на детето. Добре е да проследите както HBV DNA, така и чернодробните ензими-АЛАТ, АСАТ. Рискът за предаване на детето на инфекцията е най-голям при HBV DNA> 20 000 IU/ml. Независимо от него, обаче повечето специалисти препоръчват още през първите 12 часа след раждането да се направят 2 ваксини - първата е стандартната, която се прави на всички деца след раждането, а втората е хепатит Б имуноглобулин. Тези 2 ваксини увеличават шанса за предпазване на детето от хептит над 90%. Втората от тези двете наистина не се намира в страната ни, но когато се налага, пациенти си я купуват от други страни членки на ЕО.
Във всеки случай, е добре да бъдете проследена от опитен гастроентеролог, който да реши според Вашето конкретно състояние, кое е най-правилното поведение.
Поздрав,
Д-р Панчева
 

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара