Въпрос от Петя Стоилкова:
Здравейте! Аз съм бременна в 18 гестационна седмица и си направих профилактични кръвни изследвания от които резултатите не бяха много добри. Моята лекарка ми препоръча да повторим изследванията след няколко дни и ако пак са такива, ще отида на хематолог. Тъй като съм от Благоевградска област двете лекарки при които ходих ми казаха че може да е някакъв вид анемия от средиземноморски тип. Личната ми лекарка направи справка в архива за резултати от предишни изследвания и те са абсолютно в норма - отлични. При тези резултати възможна ли е някакъв вид анемия, при положения че хемоглобина ми е по-нисък , желязото е в норма? Моля, споделете и вашето мнение! А ето и резултатите от изследванията ми:
Левкоцити         7.6         4.0 - 11.0
Еритроцити       3.76       Ж (4.0 - 5.5)
Хемоглобин       105        Ж (120 - 160)
Хематокрит        0.310     0.35 - 0.55
Тромбоцити        130        140 - 440
MCV(ср. обем на еритроцитите)  82.5          82.0 - 98.0
MCH(ср. Hbg в еритр.)                   27.9          28.0 - 33.0
MCHC(ср. Hgb конц. в еритр.)      339           330 - 350
LY#    1.7
MI#     0.4
GR#    5.6
LY%   22.2
MI%   4.7
GR%  73.1
PDW   17.10
MPV   10.30
PCT     1.30
RDW    14.5        11.6 - 14.8
 
ЖЕЛЯЗО         16.0          Ж(7.2 - 30)
Отговор:
Здравейте,
Това, че хемоглобинът Ви е бил в норма при предишни изследвания (нямам точна информация колко точно е бил) прави по-малко вероятна причина за хемолитичнта анемия таласемия (за която най-вероятно се съмняват Вашите лекари).  Трудна е интерпретацията на резултатите от изследванията Ви само от това, което споделяте. Когато се разглеждат те, трябва да се знае дали са направени преди да е започнато лечение или след като сте приемали желязо съдържащи препарати. Важно е, освен това, да споделите дали сте направили промяна в диетата Ви напоследък-например да сте избягвали приема на месо през зимните месеци и да сте наблегнали на него през последните седмици. Важно е да се знае също дали при вземането на изследванията не е имало повече размачкване на пръста Ви, защото при това е възможно да се разрушат част от еритроцитите и също да се получат тези изследвания. 
Бих предложила, тези изследвания да се повторят още един път в същата или в друга лаборатория, за да се избегнат възможностите за грешка във връзка с точността на лабораторията или начин на вземане на кръвта. 
На този етап тези изследвания не са тревожни и не изискват някакви спешни мерки, както и стойностите на хемоглобина Ви не са опасни за детето.
Така че, моят съвет е да повторите изследванията след известно време-  2-4 седмици, преди да предприемете други стъпки за изясняването на състоянието и причината за него. 
Поздрав, 
Д-р Панчева

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара