Въпрос от mariqna:

Имам кисти на яйчниците от няколко години и постоянно имам проблеми с мензиса заради тях. Винаги е нередовен. Та въпроса ми е могат ли кистите да окажат някакъв проблем при забременяване, защото с мъжа ми от 6 месеца работим за бебе, а все още няма нищо.Единия гинеколог, при който бях ходила искаше да ми прави лапароскопия, но отказах. А другите, при които съм ходила казват, че няма нужда от такова нещо и, че кистите няма да окажат проблем при забременяване. По-точно моята диагноза е поликистоза на яйчниците.

Отговор:

Здравейте, Марияна,
Поликистозният овариален синдром е едно от най-често срещаните ендокринни нарушения при жените. Има симптоми при приблизително 5% до 10% от жените в репродуктивна възраст (12-45 години). Смята се, че е една от водещите причини за затруднено забременяване и най-честият ендокринен проблем при жени в репродуктивна възраст.
Основните характеристики са липса на овулация, което води до смущения в менструалния цикъл, аменорея (липса на менструации), поликистозни яйчници; прекалено големи количества на андрогенни (мъжки) хормони, което води до появата на акне, хирзутизъм (повишено окосмяване по мъжки тип) и инсулинова резистентност, често се свързва със затлъстяване, тип 2 диабет и висок холестерол. Важно е да отбележа, че симптомите и тяхната тежест се различават значително между засегнатите жени.
Заедно с това, имайте предвид, че дори без никакво засягане на оплодителната способност времето от 6 месеца не е достатъчно, за да се обезсърчите. Можеби ще ви е необходимо повече време , за да се случи желаното.

 

Поздрав,
Д-р Панчева


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара