Въпрос от Детелина:

Здравейте в 24 г. седмица съм и ми предстои покупка на килим притеснявам се от острата миризма която излъчват новите килими да не навредят на бебето. Въпросът ми е мога ли спокойно да посетя магазини за килими и при покупка на нов килим за спалня мога ли спя в стаята още същата вечер след проветряване на стаята и доколко вредна е миризмите на лепило и др. вещества и може ли да увреди плода по някаъв начин.
Благодаря Ви!

Отговор:

Здравейте, Детелина,
Много хубаво е ,че се замисляте за тези неща. Посещението на магазин за килими, особено ако престоите в него за много кратко време, няма да е голям проблем, но покупката на нов килим и престоя Ви продължително време в една стая с него, каквото е нощният сън изисква повече внимание. Ако сте решили да купите вече килим, ще е добре той да престои навън, на открито докато силната миризма намалее. Още по-добре би било килимът да бъде изпран, за да намалеят възможно най-много миризмите от лепила, изкуствени материи и други вещества с неясен произход, които се ползват при производтсвото на килими.
Вие, а дори повече бебето, сте чувствителна на подобни летливи вещества и е добре да се вземат максимални предпазни мерки.

Поздрав,
Д-р Панчева


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара