Въпрос от Румяна Александрова:

Аз съм с високо кръвно налягане. Ако може повече съвети, за това какви храни да ям. Бременна съм в 25-та седмица и бебето изоставаше на последния преглед с една седмица. Това лошо ло е?

Отговор:

Здравейте,

Благодаря Ви за въпроса. Той вълнува много бременни майки.
Нерядко се случва по време на бременността да има повишено кръвно налягане. Основните мерки, които се вземат първоначално са диетични: понижаване на съдържанието на сол в храната, прием на храна с по-ниско съдържание на животински мазнини като пилешко, телешко, повишен прием на риба, достатъчно количество вода, неподсладени течности. Разбира се, ако те не са достатъчни или кръвното налягане е високо, се налага медикаментозна терапия предписана от специалист. Диетичните мерки, обаче е добре да останата успоредно с медикаментозната терапия.
Изоставането на бебето с една седмица не е голям проблем. Още повече, че ехографските изследвания, на базата на които се прави това стадиране, не винаги са идеално точни. Изисква се, все пак проследяване и съм сигурна, че Вашия лекар ще Ви уведоми, ако има повод за притеснение.
Пожелавам спокойна бременност.


Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара