Въпрос от Биляна Велинова:

Имам нужда от психолог за детето ми. Разведена съм и имам приятел, от който детето ми реве ревнува и не иска да се успокои. В момента когато той си тръгне тя става коренно различна. Не знам какво да правя, за това се обръщам към вас.

Отговор:
Привет.
За по-пълноценен отговор, много ще ни помогнете ако кажете малко повече относно това – на колко години е дъщеря ви и от колко време проявява тези симптоми на ревност. В случай, че не е минало много време от запознанството на двамата може би най-обичани хора в живота ви, то ви съветваме да им дадете време.
Ако госпожицата е на възраст от 2 до 9 г.  добре ще е да измислите забавления, в които двамата да имат някакви интеракции. Дали това ще е ходене на някакъв детски клуб, кино, театър, сладкарница, излет и прочие, дали ще е забавление в къщи – някаква обща игра, в която да участвате и тримата. Идеята е във взаимодействието по между им да се създаде емоционален контакт, който е базиран върху положителни емоционални преживявания и за двете страни. Имайте предвид, че децата до тази възраст са изключително интуитивни и си дават сметка, когато някой не ги харесва и/или не се чувства комфортно в тяхната компания. Препоръчително е да обясните на детето, че връзката ви с конкретния мъж няма по никакъв начин да се отрази на чувствата ви и на вашите ритуали. Често пъти децата преживяват страх в случай, когато значимия родител си намери партньор. В преживяването на детето, този акт води след себе си идеята, че в един момент ще напуснете него, че ще го замените с въпросния партньор. Това събужда един от най-базовите детски страхове – страха от изоставяне и кара детето да регресира в поведението и емоциите си. Намерете време и пространство в което да оставате за мъничко само с дъщеря си. Това ще намали притесненията и страховете й, и ще й даде възможност да подходи към партньорът ви с повече спокойствие. В същото време ще трябва да сте на щрек за една граница, която вашата дъщеря следва да не преминава – да ви диктува с кого да излизате, живеете, забавлявате и прочие. Отстояването на тази граница е трудно и често пъти с променлив успех. В случая се налага да проявите твърдост и да отстоите интереса си, като обясните, че партньорът ви е важен за вас и в същото време, че вашите взаимоотношения няма да се променят към по-лошо, а дори напротив. Тези разяснения са още по-лесни в случай, че са подплатени с едно приятно изкарване на трима ви. Добре е да по анализирате, кое е онова нещо, което в преживяванията на дъщеря ви различава партньорът ви от други ваши приятели – това, че остава да спи в къщи; това, че му отделяте повече време; това, че той се притеснява в нейно присъствие; това, че се опитва да й поставя граници в поведението и живота, а тя все още не е готова да ги приеме? Могат да са още доста неща в този стил. Насърчаваме ви да направите този анализ, за да се ориентирате по-добре дали се касае за необоснован детски страх (че ще предпочетете него пред нея и/или че ще я изоставите), дали се касае за фрустрация в следствие на замяната на бащината фигура с друг обект, който на този етап малката госпожица не е готова да припознае като значим; дали е въпрос на прищявка и на поведение, което е ориентирано към затвърждаване на детския егоцентризъм. 
В случай, че имате още въпроси или се почувствате несигурна, моля не се колебайте отново да се свържете с нас. Оставаме с надежда, че нещата ще се развият по добър начин и ви желаем твърдост и успех. 
 

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара