Въпрос от Анна:

Как мога да отуча детето си постоянно да яде желирани бонбони? Лошото е, че е на 11 години и постоянно си взима от магазините до училище.

Отговор:
Привет, хранителните навици са твърде комплексна тема. В психологически план, храненето е ритуал, който се приучава в определена възраст и формира вкуса, отношението към храната, социалните умения и прочие.  Относно поставения от Вас  въпрос - предполагам, че тази „девиация“ у детето Ви да -  „…постоянно да яде желирани бонбони“ е предпоставена от липсата на граници и от предоставената му възможност постоянно да консумира конкретните изделия. В случай, че детето ви е под 6 г. възраст в психологичен план ще е най-удачно ако наложите граница и рестриктирате употребата и достъпа до желираните бонбони. Проверете, дали яденето на въпросните бонбони не носи някакъв скрит смисъл за вашето дете – когато яде бонбоните вие ангажирате вниманието си с него и то се радва на това, че имате възможност емоционално да общувате; яде бонбони, когато е тъжно и не в настроение – в такъв случай ще е добре ако отделите време и поговорите за тревогите и притесненията му и прочие ползи. Поставянето на граници относно хранителния режим има отношение към поставянето на граници, като цяло. Ще се наложи да проявите твърдост и да удържите веднъж поставената граница – не може да ядеш желирани бонбони. В случай, че не сте готова за това, съветваме ви да не полагате усилия в тази посока, в противен случай ще затвърдите у детето си манипулативни наклонности и липса на усещане за граници, а това само по себе си е предпоставка за настъпване на девиации в поведението в юношеска и зряла възраст, които далеч нямат отношение само към храненето. 
Надяваме се, че с казаното от нас сме успели да хвърлим малко повече светлина относно споделените от вас трудности и ви желаем успех в това начинание. В случай, че срещате трудности – моля не се колебайте да ни пишете отново.

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара