Въпрос от Камелия Георгиева:
Здравейте!
Имам две деца - момче на 6 и момиче на 4.
Моят син е последна група в детската градина и питането ми е свързано с него. Напоследък забелязвам доста изнервено и агресивно (може би е малко силна дума) поведение в детето си и въпреки че аз и съпругът ми се стараем да не изнервяме допълнително обстановката, да не го наказваме или да му се караме, проблемът не утихва.
Отдавна сме установили правила за продължителността на използването на компютър - играе не повече от 1 час на ден (в почивните дни може малко повече).
Искам да Ви помоля за съвет и да ме насочите - трябва ли да се обърна към специалист за консултация. Иначе в детската градина, освен че е доста палав, което не намирам за ненормално, се справя добре, особено много обича математиката и да гледа научно-популярни филми (по Nat Geo Wild), госпожите в градината са доволни от постиженията му.
Мисля, че тук е важно и да спомена факта, че през юли 2012 г. се преместихме в друг град, което наложи смяна на обстановката, градината, приятелите..., но той е много контактен и бързо се сприятели с нови деца и ходи на детска градина с огромно удоволствие и освен това с нетърпение очаква тръгването на училище (още отсега си подготвя стаята).
Предварително много благодаря за отделеното време, ще съм изключително благодарна за всеки съвет!
Отговор:
Привет.
Благодарим за подробното излагане на ситуацията, която ви притеснява. От така споделеното от Вас мисля, че няма за какво да се тревожите. Нормално е в даден момент детето ви да става малко по-сприхаво и доза избухливо. Това може да се дължи, както на преместването, така и на това, че детето ви е в една много важна фаза на психичното си развитие, т. нар. едипова фаза. Това е етап от психичното развитие, в който малкото момче започва да се конкурира с бащината фигура в опит да получи цялото внимание и обич на майката за себе си. Това е нормален етап от развитието и често пъти поведението на децата изглежда по-различно от досегашното. В този етап, малкото момче се чувства едновременно виновно и стараещо се да получи внимание и обич, което води до известна фрустрация и промяна в поведението.  В случай, че промяната в поведението му е свързана с едиповата проблематика, е препоръчително да уверите малкия мъж, че много обичате както него, така и баща му. И ясно да отстоявате, както вашата, така и тази на съпругът ви родителски роли, като не позволявате малкия мъж да ви манипулира през поведението си, което (в случай, че се касае за едипова проблематика) е непостоянно и варира от раздразнение и упорстване (особено към бащата) до тъга, вина и оттегляне.  
В случай, че имате впечатлението, че промяната в поведението му се дължи на преместването ви – то ви насърчаваме да подкрепяте децата си в процеса на адаптация, като акцентирате върху възможностите, които новото място им открива за намиране на верни приятели, добри забавления и спокойствието на мама и татко. 
Вярвам, че на този етап следва да сте спокойна и щастлива от постиженията на децата и ви желая много успехи. В случай, че имате още въпроси, моля не се колебайте да ги зададете. Специални поздрави.

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара