Въпрос от Диана Георгиева:

Имам два въпроса майка съм на умно дете, но е страшно разсеян и не може да се концентрира, което му пречи и на преподавателките. Какво да направя за да е концентриран в час, чела съм за медитация? На какъв спорт да го запиша, когато играе на игри тогава е съсредоточен, но не и в час. Хора също казаха, че е разсеян. Другият въпрос е с какво да заменя перитола за алергия, но да е евтин вариант?

Отговор:
Здравейте, Диана,
Разбирам тревогата Ви за детето. Независимо, че не зная колко голямо е то, ще се опитам да споделя с Вас някои подходи. 
Има периоди, в които децата са нерядко разсеяни, особено при необходимост от привикване към ново място или режим на живот-например при смяна на детска градина  с училище, при преместване на жилище, през пубертета и др. За да се помогне на детето е добре първо да се прояви търпение към състоянието му и да се потърси причините за това-най-общо да се намали стресът. Друго подходящо е редуването на заниманията-умствена с физическа активност. При това е добре да има като натоварване както задължителната подготовка за училище, така и такава по желание  на детето, за да му се дава възможност да отдъхне от задълженията. Активното движение е добре да е поне 1 час на ден- ходене пеш, фитнес, гимнастика, плуване- спорт по избор, защото движението е отделен фактор свързан с оптимизирането на мозъчните функции.  Осигуряването на достатъчно сън-особено заспиване преди 22.00 часа вечер, подходяща храна с присъствие на полиненаситени мастни киселини от продукти като риба, сурови ядки, зехтин, маслини; антиоксиданти от сурови плодове и зеленчуци, безспорно имат също добър ефект за стабилизиране на мозъчните процеси и подобряване на концентрацията. 
Добре е заедно с това целите пред детето да не са много по-високи от възможностите му и да се насърчава всеки негов малък успех, защото това му дава допълнителна мотивация. Ако изпитвате безпокойство за влошената концентрация би било хубаво подходът да е награждаване на най-малкият успех с концентрирането, а не широко обсъждане и коментиране на недостатъка му. Ако обаче няма очаквано подобрение, може би е добър вариант да се консултирате и с детски психолог с оглед индивидуален подход.
Надявам се, че някои от препоръчаните съвети ще са Ви полезни.
Поздрав, 
Д-р Панчева

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара