Въпрос от Надя Дерменджиева:

Здравейте, имам момченце на 1 годинка и 3 месеца и имаме следния проблем, при всеки отказ от моя страна да направим нещо, което той иска или не му дам определено нещо той се засилва и си удря главата където свари. Пробвах да не му обръщам внимание, да му говоря, да му се скарам, даже и да го плесна по дупето - нищо не помага. Това продължава около 4 месеца вече. Моля за съвет как да се справим. Предварително благодаря.

Отговор:
Здравейте, Надя, 
Разбирам, че сте попаднали в ситуация, в която повечето родители попадаме рано или късно. Упорството от страна на детето да се наложи, може да доведе до такива състояния. Обичайно изблиците на негативизъм се засилват около 2 години. Това е особено изразено, когато детето разбира, че Вие се тревожите от неговото състояние.  Обичайната препоръка, която ние-педиатрите отправяме, е да проявите търпение и да не показвате колко сте притеснена. Добре е да се избягват наказанията, но пък да има похвала и награда за това, че детето се е държало добре при друга определена ситуация. Хубаво би било позитивни постижения да са придружени и от словесни описания за това колко сте горда с неговото поведение и как детето е пораснало благодарение на това си поведение. Разбира се гушкането и галенето е добре да бъдат в особено големи количества точно тогава. 
Ако ли детето има неподходящо поведение, би било добре всеки път да реагирате по сходен начин, защото промяната на реакцията Ви го обърква и то става още по-взискателно към Вас  и по-упорито. Децата обичат правилата и ги спазват дори повече от нас, особено ако тези правила са ясни и повтарящи се. Добре е да превърнете истеричните състояния в скучни, а не в интересни и емоционални, защото това ще намали интереса на детето и ще помогне за преодоляване на навика му. 
Ако въпреки това сте объркана и не можете да прецените какво е най-подходящо, би било хубаво да се консултирате с детски психолог. Убедена съм, че наблюдавайки конкретната ситуация, той би могъл да предложи подходящи мерки.
Поздрав, 
Д-р Панчева

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара