Въпрос от Радосвета Тодорова:
Добър ден! Аз съм майка на две деца. Сина ми който е почти на 7 години е доста притеснителен. Притеснява се от децата и като отидем на детската площадка примерно не се включва в игрите веднага, при положение, че познава децата. Включва се в един по-късен период и то след мое голямо настояване. Не желае да тренира никакъв спорт при положение, че е спортна натура, отдават му се доста спортове, но отказва и аз си мисля, че причината е отново притеснението му и страх от хората като цяло- деца, треньор... въпроса ми е как да му помогна да се справи с тази притеснителност, да настоявам ли да спортува и как да го пречупя. Той е много харесвано дете, добър и умен е, а е несигурен, страхлив и неуверен. помогнете ми да вървя в правилната насока в утвърждаването му. Тази година ще бъди първокласник и искам да е по-спокоен и отракан така да се каже. Очаквам вашите съвети!
Отговор:
Здравейте, Радосвета,
Разбирам, че детето Ви е по-притеснително. От въпроса Ви проличава Вашата загриженост за социалните му умения и желание да му помогнете. 
В най-честия случай, при подобни ситуации се касае за особеност на характера. Как можете да помогнете? Може би следните съвети ще Ви насочат към подходящ подход:
1.        Децата затвърждават поведение, което се награждава и нерядко променят реакциите си, които се пренебрегват и остават “незабелязани“. Ако изберете подходящ начин да възнаграждавате всяка негова социализация с децата, може би това ще свърши добра работа. Избирайте наградите според неговите предпочитания. Подходящи са например отлагането на времето за заспиване, четене на книга заедно, игра заедно, разходка на любимо място и др.
2.        Добре е да изберете 1 или 2 поведенчески реакции, върху които да поработите и да му помогнете. Добре е да сте последователна в реакциите си спрямо определено поведение, а не понякога да изразявате загриженост, друг път да наказвате, а третият път- да прегръщате и приласкавате детето.
3.        Обяснете с простички думи на сина си какво се очаква от него и какво считате за подходяща социализация, възнаградетете усилията му колкото и малки да са постиженията.
4.        Използвайте хумора често
5.        Не коментирайте в негово присъствие загрижеността си с други хора
6.        Помогнете да детето да изразява емоциите си. Може преди това да му покажете как Вие го правите. Опитайте се да го накарате да поговори за това.
7.        Постарайте се да не карате детето си да се чувства виновно за това, каквото е.
8.        Можете да потърсите съветите и на детски психолог, който да  Ви препоръча подходящ подход при различни ситуации.
И не забравяйте-бъдете щедра с детето си, показвайте му колко много го обичате и колко много значи то за Вас.
Пожелавам успех!
Поздрав,
Д-р Панчева
 

Имунизационен календар

Следете препоръчителните и задължителни ваксини на вашето дете

Към календара